Az évezred csillagászati szenzációja – bolygóegyüttállás a júniusi hajnali égen


Az évezred csillagászati szenzációja – bolygóegyüttállás a júniusi hajnali égen
Olvasási idő: 2 perc

Mától látható az égi csoda, hiszen 2022. június 17-28. között a Naprendszer összes bolygója egyszerre fog tündökölni a hajnali égbolton.

Ez a hihetetlenül ritka esemény (bolygóegyüttállás) legutóbb 947-ben, legközelebb pedig 2492 áprilisában lesz. Így bár korán kell kelni hozzá, egyáltalán nem érdemes kihagyni. Főleg azért, mert a jelenség szabad szemmel is látható majd a keleti horizonton. Tehát az 5 bolygó (Merkúr, Vénusz, Mars, Jupiter és Szaturnusz) pontosan olyan sorrendben látható majd az égen (a Naptól kiindulva), ahogyan azt az iskolában tanultuk. Azért ritkaság ez, mert az Uránusz 84, a Neptunusz pedig 165 év alatt kerüli meg a Napot. Így, ha elkezdenek távolodni egymástól, több mint másfél évszázad múlva érnek ismét egymás mellé. Ráadásként a folyamatosan fogyó Hold is végighalad a bolygók mellett a napok múlásával, így minden hajnalban más-más csodát láthatunk.

A csillagászati különlegességek azzal folytatódnak, hogy az Uránusz, a Neptunusz a Pluto és a legnagyobb, legfényesebb aszteroidaöv-beli kisbolygó, a Vesta is beáll a sorba, továbbá a Fiastyúk is feltűnik a Vénusz felett! Azonban ezek az égitestek kizárólag távcsővel pillanthatók meg.

A csillagászati pontosításhoz hozzátartozik, hogy Merkúr csak június második felében csatlakozik a bolygósorhoz.

A Svábhegyi Csillagvizsgáló szakértői szerint az együttállás lazának számít, mert a nyolc bolygó 105 fokos látószögű egyenes mentén sorakozik majd az égen. A Jupiter és a Mars 12 fokra, a Merkúr és a Vénusz 10 fokra lesznek egymástól. A szemlélődéskor használhatunk kézi távcsövet, mert ezzel az eszközzel a Hold kráterei, sőt a Jupiter holdjai is könnyebben észrevehetők.

Mivel a világosodó égi háttér nem kedvez a bolygók és a  bolygóegyüttállás láthatóságának a szabad szemes megfigyeléshez érdemes lesz már hajnal 3 óra körül felkelni, a teljes sötétségben. A bolygóegyüttállás talán 3:30-kor lesz a legszebb, de érdemes lesz 4 óráig várni, hogy a Merkúr is becsatlakozhasson. Bár a Naphoz való közelsége miatt szabad szemmel nem biztos, hogy látszik majd. Ha a Nap a bolygósor közepére kerül, akkor sajnos semmit nem fogunk látni a bolygókból, mert elnyomja őket a napfény ragyogása.Previous A kaktusz mint ultraszéles sávú antenna
Next Hogyan áll 2022-ben a Hold és a holdra szállás?

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

19 − tizenegy =