Nem tolvaj a szarka!


Nem tolvaj a szarka!
Olvasási idő: 2 perc

Egy új kutatás azt állítja, a szarkák nemhogy nem lopnak csecsebecséket, hanem félnek a csillogó tárgyaktól.

Nem tolvaj a szarka!A tanulmány – minden jel szerint – megcáfolja a „tolvaj szarka” mítoszát, amely áthatja az európai folklórt. Sokan hiszik, hogy a szarkák kényszeres késztetést éreznek aziránt, hogy csillogó dolgokat lopjanak el és azt a fészkükbe tegyék. De, az Exeter Egyetem tudósai kimutatták, a madarak valójában idegesek lesznek az ilyen tárgyaktól, valószínűleg azért, mert úgy értékelik, hogy, mint újdonságok veszélyesek lehetnek.

A vizsgálatban csillogó tárgyakból (fémcsavarok, fóliagyűrűk, alumínium fóliák) egy halmot csináltak, míg egy másik halomba ugyanazokat a tárgyakat tették, de ezeket kék, matt festékkel kenték be. A kutatók ezután csemegét tettek mindössze 30 centiméterre mindkét halomtól. 64 vizsgálatban etetés közben a szarkák mindössze kétszer kaptak fel a csillogó tárgyak közül valamit, és mindkét alkalommal szinte azonnal el is dobták azt.

A tanulmány vezetőszerzője Dr. Toni Shephard elmondta: „Nem találtunk semmilyen bizonyítékot arra, hogy a szarkák feltétlen vonzalmat éreznek a csillogó tárgyak iránt. Ehelyett inkább minden tárgy esetében neofóbiát (félelem az új dolgoktól) véltünk felfedezni. Úgy hisszük, az emberek azért veszik észre, hogy a szarkák időnként felkapják a csillogó tárgyakat, mert azt hiszik, a madarak vonzónak találják őket, és nem veszik észre azt, hogy a szarkák a kevésbé gyönyörködtető dolgokat választják. Valószínű, hogy az embereket körülvevő folklór eredménye ez a kulturális általánosítás.

A Centre for Research in Animal Behaviour (CRAB) kutatói és pszichológusai utánanéztek az interneten, de csak két olyan esetet találtak, amelynél a szarkák valóban fényes dolgot loptak. Az első 2008-ban történt, amikor is egy elveszett eljegyzési gyűrűt találtak egy fészekben, a második pedig Rochdale-ben történt, amikor egy szarka kulcsokat, pénzérméket és csavarkulcsot lopott egy garázsból 2007-ben. Dr. Shephard  a BBC News-nak elmondta: „Egyes madarak valóban összeszednek feltűnő tárgyakat a párzási időszak után, mint például a héják, hogy elriasszák a potenciális ragadozókat. De már számos szarka fészekbe néztünk bele és nem találtunk egyetlen fényes tárgyat sem.”

Rossini operája (La Gazza Ladra – A tolvaj szarka) talán felülvizsgálatra szorul a tanulmány után. A történet szerint egy cselédlányt  ítélnek halálra sorozatos lopások miatt, ám a tényleges elkövető egy szarka.

A kutatás azonban még nem teljesen perdöntő. A teszteket fix etetőállásokkal végezték, a tudósok emiatt csak „házas” szarkákat tudtak tanulmányozni. Az egyedülálló szarkák, állandó partner nélkül kevésbé kiszámítható táplálkozási szokásokkal rendelkeznek. Így lehet, de tényleg csak lehet, hogy az agglegény madarak csak társat próbálnak találni az ezüst gyűrűkkel.

 

Fotó: Colin ScottPrevious Egykepolitika - társ nélküli férfiak Kínában
Next Rehabilitációs központ lesz Baranya megyében

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

19 + hét =