Húsvéti tojásfestés természetes anyagokkal


Húsvéti tojásfestés házilag
Olvasási idő: 3 perc

Az üzletekben kapható tojásfestékek, élelmiszerfestékek többségével élénk színű húsvéti tojásokat készíthetünk.

Sokan azonban nem szeretik a mesterséges színezékeket és a természetellenes színű tojásokat. Amik gyakran olyan erősek, hogy a főtt tojásfehérjét is megfestik. Kivéve akkor, ha a festés előtt a tojásokat kifújjuk.

A természetes festékek elkészítésének van egy ismert alapreceptje. Félliternyi vízhez adjunk 4 evőkanál ecetet, ebben főzzük fel a színezőanyagokat. A forró színező oldatban is festhetjük a tojásokat, így a színek erősebbek lesznek. De vigyázzunk, hogy a tojások szobahőmérsékletűek legyenek, mert különben a héjuk megrepedhet!

A tojásokat főzhetjük a festőlében is. De, ha később szeretnénk megenni ezeket, akkor szerencsésebb tiszta vízben főzni, majd az elkészített festékben csupán színezni a húsvétra készített tojásokat. Utolsó lépés, hogy étolajos (vagy valamilyen zsiradékkal átitatott) törlőruhával fényesítjük ki a tojásokat. Erre a célra régen szalonnabőrt használtak.

Sok színt elérhetünk természetes színezékkel házilag is.

Néhány módszert érdemes kipróbálni idén húsvétkor. Arra azonban minden esetben érdemes odafigyelni, hogy milyen a tojásunk héjának színe. A legjobb a fehér héjú tojás, ami Magyarországon szinte alig kapható. Mi abból indultunk ki, hogyha fehér színű a tojáshéj, akkor milyen eredményt kapunk a festés során. Arra is érdemes figyelni milyen edényt használunk, mert a természetes színezék azt is befoghatja.

Halványzöld színt érhetünk el, ha apróra vágjuk a spenótot, a petrezselyemlevelet, a zöld búzát, a vérehulló fecskefüvet, citromfüvet vagy a csalánlevelet és főzzük fél órán át. A főtt tojásokat ebbe rakjuk bele, és áztassuk mindaddig, amíg a kívánt árnyalatot el nem érik. Gyakorlatilag bármilyen zsenge, zöld növény megteszi.

Minél lédúsabb és élénkebb színű a felhasznált anyag, annál szebb lesz a tojás is.

Sárga színt legegyszerűbben úgy érhetünk el, ha őrölt kurkumaporral festjük a tojásokat. Kurkumát az élelmiszerboltok többségében beszerezhetünk. Negyedóra elegendő a színezőlé főzésére, aztán mehetnek bele a tojások. Sárgás szín érhető el a citrom héjával, a reszelt sárgarépa, vagy az alma héjának, a zellergumónak, a diólevélnek és a savanyú káposzta levelének főzésével is. De akár őrölt kömény felhasználásával is próbálkozhatunk.

Narancssárga festőlé készülhet fél liter víz és 8-10 evőkanál pirospaprika őrlemény segítségével. A festékanyagot 20-30 percig főzzük, mielőtt beletesszük a tojásokat. A kutyatej virága szép napsárga színű, de nem erre, hanem a növény gyökerére lesz szükség a narancssárga tojásokhoz. Az eredmény még erőteljesebb lesz, ha a festéshez használt vízhez néhány kanál pirospaprikát is teszünk. Sötét narancsszínű lé készítéséhez pedig chili porra lesz szükség. Ám, mégis a legismertebb narancssárga színű festőlé az, ami a vöröshagyma külső héjából készül.

Lila szín eléréséhez a cékla leve kitűnő bármilyen formában. Akár a friss főtt cékla leve, akár a savanyúságnak eltett cékla. Egy darabka reszelt céklát kell felönteni forró vízzel, és ebben kell áztatni a tojásokat. Ha nincs friss cékla, a céklakonzerv leve is megteszi. De csak óvatosan! Mert, ha a lé a ruhára vagy a konyharuhára csöppen, szinte lehetetlen lesz kimosni. Ez egy nagyon erős színezőanyag, amit elég csak megmelegíteni és beletenni a tojásokat, hogy gyönyörű bordós-lilás árnyalatot kapjanak. Egy másik módszer a narancssárgáéval megegyezik, csak a lilahagyma burokleveleit használjuk a művelethez. Az áfonyalé és a feketeribizli leve is egy olyan folyadék, ami tényleg mindent befog, Ennek azonban most jó hasznát vehetjük, hiszen az áfonyalé alig néhány perc áztatás alatt a főtt tojások héját is szép kékeslilára festi.

A bodza sötét bogyóiból lila és bíbor színű festékanyag származik.

Halvány rózsaszín tojásokat kaphatunk egy erős csipkebogyó tea készítésével. Ha erősebb rózsaszínt szeretnénk, fessük a tojásokat gránátalma levével, vagy céklával.

Kék szín is elérhető, ha apróra vágott vöröskáposztát főzünk fél órán át. Miután kihűlt a színezőlé, a főtt tojásokat helyezzük bele és várjuk meg a kívánt árnyalat kialakulását.

Vörösbarna tojásokhoz a vöröshagyma burokleveleit hántsuk le és annyi vízben főzzük, amennyi éppen ellepi. Fél óra főzés után már jól fest a hagymalé, ekkor tegyük hozzá a tojásokat. Attól függően, hogy mennyire erős a hagyma, az eredmény sötétebb narancssárga, barna vagy világosabb árnyalat is lehet. Ha egy kiskanál timsót (utána a tojást inkább nem kellene megenni) is adunk a főzethez, akkor az eredmény gyönyörű napsárga lesz, ellenkező esetben a hagymahéj inkább barnás színt ad. Viszont, ha lilahagymát használunk az eredmény egyértelműen barna lesz. Állítólag az erős fekete tea is megfelelő ilyen szín előállítására.

Vörösbarna tojásokhoz a vöröshagyma burokleveleit hántsuk le és annyi vízben főzzük, amennyi éppen ellepi.

 

Sötétbarna színhez erősre főzött, majd lehűtött kávéban áztassuk a frissen főtt, még forró tojásokat. A dió termésének burka, az összepöndörödött száraz héjának a főzete is barna színű festéket eredményez.

A fekete húsvéti tojás gondolata elsőnek talán kicsit extrémnek tűnik. 

De ha idén kipróbálna valami szokatlant, vagy lidérctojást festene, megéri kipróbálni. A fekete festékhez diólevelet kell leforrázni és abban áztatni a tojásokat. Tökéletes feketét ugyan nem, de nagyon sötétbarna színt fogunk kapni, ami még sötétebbé válik, ha olyan tojást használunk, amit előzőleg nagyon erősre főzött kávéban színeztünk. Fontos megjegyezni, hogy a diólevél nagy dózisban erős koncentrátumban mérgező lehet, ezért ezeket a tojásokat csak dekorációnak használjuk. Vagy kifújt tojás héján érdemes kísérletezni, hiszen a diólevéllel színezett főtt tojást már nem lehet elfogyasztani.

 Previous Budapest Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál évközi vetítéssorozata
Next Halál és temető

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

húsz − 15 =