Ezüstérmes lett az ELTE kőolajkutató csapata


Olvasási idő: 2 perc

A világ legnagyobb szénhidrogén-földtani szervezete, az American Association of Petroleum Geologists (AAPG) 2017. április 1-jén Houstonban rendezte meg az egyetemi hallgatók kőolajkutató versenyének világdöntőjét.

Ezüstérmes lett az ELTE kőolajkutató csapataAz Imperial Barrel Awards (IBA) történetében most először jutott el idáig az ELTE mesterszakos geológus és geofizikus hallgatókból álló csapata, majd hatalmas sikert aratva a második helyen végzett.

Az ELTE csapata – Albirt József, Bottyán Réka, Csurgai Ferenc és Nyíri Dániel geológus és geofizikus hallgatók – már megnyerte a rangos IBA egyetemi kőolajkutató vetélkedő Prágában megrendezett európai döntőjét, így szereztek jogot a világdöntőn való részvételre Houstonban, az amerikai olajipar fellegvárában.

Az évente megrendezett szénhidrogén-kutató vetélkedőn a hallgatók azt mutatják be, hogyan tudnak egy átfogó szénhidrogén-kutatási projektet véghezvinni valós geológiai és geofizikai adatokból kiindulva, mindössze nyolc hét felkészülés után.

Az ELTE csapata kutatási feladatául a Barents-tenger egy Norvégiától északra eső területét kapta. Huszonöt perces előadásukat nagy tapasztalattal rendelkező olajipari szakemberekből álló zsűri értékelte.

Az ELTE csapata a világverseny döntőjén ismét várakozáson felül szerepelt, mert a világ minden tájáról érkezett 11 regionális bajnok alkotta mezőnyben, a hazai pályán előadó University of Houston mögött a második helyet szerezte meg. Olyan nagynevű, az olajipari tudományos szakemberek képzésében élen járó egyetemek csapatát is maguk mögé utasították, mint a bronzérmes ausztrál Curtin University, a kanadai University of Alberta, vagy az USA-beli Colorado School of Mines.

A csapat tagjai a verseny után részt vehettek az AAPG jubileumi, 100. kongresszusán is.

Bottyán Réka szerint a prágai győzelem után a csapat tagjai nem sokat gondolkodtak azon, hogy Houstonban milyen esélyeik lesznek, csak kimentek és élvezték a versenyt. Mindannyian felszabadultak és magabiztosak voltak, hiszen az európai az egyik legnehezebb mezőny. A csapat már a versenyre készülés legelején tudta, kinek mi lesz a fő feladata, így célirányosan dolgozhattak. Feri feladata volt a területen mélyült kutatófúrások és geofizikai mérések elemzése, Dani a szeizmikus adatok értelmezését és a terület földtani fejlődéstörténetét rakta össze, Józsi végezte azt, amit a geológusok play és proszpekt értékelésnek hívnak, azaz a szénhidrogén-kutatás számára leginkább ígéretes helyek azonosítását a területen, Réka pedig a szénhidrogén tartalmú rétegek süllyedéstörténetét és éréstörténetét modellezte.Previous A bűvös óceán rejtélyei
Next A kutya látóképessége

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1 × négy =