Minden, amit a kávéról tudni kell


Kávé - Amit a kávéról tudni kell
Olvasási idő: 3 perc

A történetet a kecskékről, az orvosról és az élénkítő hatás észrevételéről átugorva kezdjük azzal, hogy a kávét a Coffea arabica (Kelet-Afrika, Közép- és Dél-Amerika, Karib-szigetek, Új-Guineában) és a Coffea robusta (Nyugat-Afrika, Indonézia, Vietnam, India) magjából, a babkávéból készítik pörköléssel.

Előbbi íze erősebb, amin a pörkölés és a kávétípusok (termelőhely szerinti) keverése sokat változtat. Utóbbi jobban alkalmazkodott a meleg, nedves éghajlathoz, ellenállóbb a kártevőkkel szemben és a magasabb koffeintartalma miatt erősebb az élénkítő hatása. Az alapoktól kezdve rögtön a legelején elmondható, hogy pörkölésének három alapvető típusa van: a bécsi, a francia és az olasz.

Bécsi pörkölés: Enyhén sötét barna, kissé olajos felszín, édes-kesernyés íz, enyhe savasság. Bár a három pörkölés közül talán ez a legsavasabb. Főleg tejes kávé készítéséhez használják.

Francia pörkölés: Középbarna, olajos felületű szemek, enyhén savas, a pörkölés kellemesen érződik.

Kávé - Amit a kávéról tudni kell

Olasz pörkölés: Ez a legsötétebb, a kávészemek fényesen csillognak az olajtól, határozottan érződik a pörkölés, a savasság viszont szinte eltűnik. Természetesen az olaszok esküsznek rá, hogy ebből készül a legjobb eszpresszó.

Talán kevesen gondolnák, de egy kávét szemes vagy darált formájában is a legjobb a hűtőben tartani. Nem kell lefagyasztani (hosszú ideig történő tárolás esetén ez is javasolt lehet), de a legjobb ízhatás és a kávéaroma tökéletes „megjelenése” érdekében csak így érhető el! Ebből már mindenki számára világos lehet, hogy a kávépörkölése mellett az egyik legfontosabb tényező a darálás! Akik igazán értenek hozzá, azok maguk darálják a kávéjukat, speciális darálót használva.

Néhány jó tanács

  1. Mindig csak annyit daráljunk le, amennyi egyszerre elfogy!
  2. Ha többet darálunk, vagy már ledarált kávét vásárolunk, akkor azt tartsuk a hűtőben, gondosan lezárva!
  3. Mindig egyenletes szemcsenagyságúra daráljuk!
  4. Jó, ha más dolgoktól, szellős, de jól zárható módon tároljuk, mert könnyen átvesz más illatokat.

 

Mi a különbség az espresso és a ristretto között?

A felhasznált víz mennyisége. A ristretto 20-25 ml víz felhasználásával készül és mivel kevesebb víz érintkezik a kávé őrleménnyel, így kevesebb koffein tud kioldódni, viszont a kávé aromái ebben ez esetben tudnak a legjobban kibontakozni. Tehát a ristretto egy igazi ízbomba. Valószínűleg, ezért gondolják sokan tévesen, hogy nagyon erős. Meglepő, de az úgynevezett filteres hosszú kávé, sokkal több koffeint tartalmaz, ezért ütősebb, mint az espresso, vagy a ristretto. A ristretto alacsonyabb koffein tartalma miatt van az, hogy az olaszok este tízkor még megisszák az utolsó adagot, aztán mégis jól tudnak aludni.

Mi a cappuccino?

Kávé - Amit a kávéról tudni kellAmi magyarul kapucsínó, de ezt most itt nem alkalmazzuk. A cappuccino is espresso kávéval készül, de tejet adnak hozzá. Először a csésze alsó harmadába öntik az espresso-t, majd egyharmad tej következik, végül egyharmad tejhab. Az igazán jó minőségű tejhabot csak valódi és hideg tejből lehet készíteni. Igen-igen; olyanból, ami a tehénből nyerhető fejés által!!!

A tejhabnak nagyon, nagyon apró buborékokból kell állnia, így nem fog összeesni fél percen belül. (Fontos: hideg tejet használni!) Amire pedig saját egészségünk védelmében egy kávézónak pedig a hírneve érdekében figyelnie kell az a kávégép szelepe és a tejhabosító. Használat után mindig tisztára kell törölni, különben a ráragadt tej megsavanyodik, megromlik, és így tovább, és így tovább … A cappuccino amolyan „csevegős” kávé. Mivel viszonylag nagy adag, miközben lassan kortyolgatjuk, jókat lehet mellette beszélgetni a barátokkal.

Végül a koffeintartalomról még egyszer. Az espressoban és a cappuccinoban közel azonos a koffeintartalom, míg a filteres hosszú kávéban a legtöbb és a ristrettoban a legkevesebb.

Egyéb tudnivalók:

  • Figyeljünk rá, hogy ne maradjon az előző főzésből zacc a szűrőben. Ki szeretné például, ha egy étteremben mondjuk pörköltet rendelne, és azt úgy szolgálnák fel, hogy az előző vendég által meghagyott maradékra tennék rá?
  • A kávét meleg csészében kell felszolgálni. Tehát jobb helyeken nem azért van a kávéscsésze felfelé fordítva, hogy porosodjon! A lefelé fordított csésze csak arra jó, hogy megégesse a kedves vendég száját már az első kortynál!
  • Mit tegyünk, ha otthon szeretnénk jó kávét főzni? Legjobb jó minőségű szemes kávét venni és mindig frissen ledarálni.
  • Kerülendő a neszkávé, az előre megőrölt kávé (ahhoz gyengébb minőségű kávét keverhetnek) George Clooney ide, vagy oda, nem jó a kapszulás kávé sem, mert a kávé főzésekor a műanyag kapszulákból állítólag rákkeltő anyagok oldódnak ki.
  • Amennyiben anyagi helyzetünk lehetővé teszi, érdemes egy jó kávéfőző gépet beszerezni (1500 Euro), mert ezek a gépek még száz év múlva is működni fognak, a dédunokák nagy örömére.

Végezetül pedig, hadd oszlassunk el egy tévhitet. Nem az olaszok a főzik a legjobb kávét! A magyar baristák sokkal jobb helyezéseket érnek el a világversenyeken.

Ezúton szeretnénk köszönetet mondani Tóth Tamásnak, aki segítséget nyújtott e cikk megírásához.Previous Globális nevelési szemlélet tanároknak
Next Betegséget okoznak a 3D-filmek?

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenkettő − 3 =