Génmutáció okozza a zsíros ételekhez való vonzódást


Génmutáció okozza a zsíros ételekhez való vonzódást
Olvasási idő: < 1 perc

A Cambridge-i Egyetem kutatói szerint közvetlen kapcsolat van az emberi génhiba és az élelmiszerpreferencia között.

Génmutáció okozza a zsíros ételekhez való vonzódástEzért lehetséges, hogy egy ritka génhiba miatt egyes elhízott emberek jobban vonzódnak a zsíros ételekhez, ám az édes ételeket kevésbé részesítik előnyben. A zsírban és cukorban gazdag ételeket sokan találják étvágygerjesztőnek, ami ahhoz vezet, hogy ezek az emberek a szükségesnél több kalóriát fogyasztanak, és ezáltal elhíznak.

Korábbi egérkísérleteikben a tudósok kimutatták, hogy a melanocortin-4 receptor génmutáció (MC4R) miatt egy bizonyos agypálya széttörik, és az egerek több zsírt fogyasztanak. Ugyanakkor szokatlan módon ezek az egerek jóval kevesebb cukrot esznek. Az MC4R génmutáció az egyik leggyakoribb, ismert monogénes elhízást kiváltó ok, az étvágy és a testtömeg-szabályozás egyik kulcsmolekulája.

A Cambrdige-i Egyetem kutatói tanulmányuk résztvevőinek currys csirkét szolgáltak fel háromféle – alacsony, közepes és magas – zsírtartalommal. Mindhármat megkóstoltatták velük, majd szabadon ehettek bármelyikből. A kutatók nem találtak különbséget abban, mennyi ételmennyiséget fogyasztottak el a különböző csoportok, azt azonban kimutatták, hogy az MC4R génhibát hordozó emberek majdnem kétszer annyit (95 százalékkal többet) ettek a magas zsírtartalmú indiai ételből, mint sovány társaik, és 65 százalékkal többet, mint az elhízottak.

A tanulmány másik szakaszában a résztvevők eperből, tejszínből és habcsókból készült édességet kaptak szintén háromféle cukortartalommal, ám a desszert zsírtartalma állandó volt. A soványak és a túlsúlyosak a magas cukortartalmút szerették, a hibás gént hordozók kevésbé szerették a magas cukortartalmút, és jóval kevesebb édességet ettek mindhárom desszertből, mint a másik két csoport.

Száz emberből egy hordozza az MC4R génhibát. A kutatók úgy vélik, hogy mivel esetükben az MC4R-pálya nem működik, ez okozhatja azt, hogy a zsíros ételeket preferálják, anélkül, hogy annak tudatában lennének, és ez okozhatja súlyproblémáikat.Previous Óriási a csendes-óceáni szemétsziget
Next 26. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

4 × 3 =