Milyen egy magyarországi banánérlelő?


Milyen egy magyarországi banánérlelő?
Olvasási idő: 2 perc

Az ma már senkinek sem újdonság, hogy a boltokban kapható banán nem a banánfán érik meg.

Hiszen, ha így történne, akkor amíg Európába ér túlérne, azaz tönkre is menne. A banánérlelő általában egyfajta kamra (nem a kicsi változat!), amelynek hőmérsékletét, páratartalmát, illetve az érlelőgázt is számítógép tudja szabályozni. A szakértők szerint ez biztosítja, hogy minden doboz banán egyenletesen és egyformán érjen meg. Régen, amikor még nem voltak modern érlelő kamrák a banánt sokszor betették az almatárolóba, ahol az almák által kibocsátott etilén indította meg a banánérést. Vagy, ha valaki még emlékszik rá, akkor tudja, hogy régen a banánért és narancsért való sorban állás után a még zöld banán papírzacskóstul együtt felkerült egy hétre a szekrény tetejére.

A zölden leszedett banán útvonala például a következő:

Ecuador-ból három hetes hajóutat követően egy  hamburgi vagy rotterdami átrakodás után kamionokkal kerül a magyarországi banánérlelőbe. A szállítás nagyon fontos feladat és a folyamat közben nagyon sok tényezőre kell figyelni. Ilyen például a hűtés. Alacsony hőmérsékleten ugyanis a gyümölcs héja megszürkül és, ha az optikailag nem szép, akkor a vevők nem veszik meg.

A megérkező banános ládákon lévő lyukakon át megnyitják a zacskókat, majd a dobozok raklapokon bekerülnek az érlelő kamrába, ahol körben légzsákszerű függönyök vannak. Ezeknek köszönhetően az etiléngáz jobban koncentrálódik, illetve a dobozokban a légmozgás iránya és mértéke is szabályozható.

Az etilén a növények érése során természetes formában is termelődő gáz.

Az etilén egy rendkívül egyszerű szerkezetű természetes növényi hormon, amelyet növényi szövetek termelnek, de bizonyos füstgázokban is előfordul. Ráadásul a növény egész élettartama során befolyásolja annak fejlődését a mag kicsírázásától a pusztulásáig.

A banánérlelő gáz és a hőmérséklet emelése indítja be az érési folyamatot. 14 °C-ról 19 °C-ra emelik a hőmérsékletet 12 óra alatt, ezután pedig 24 órára gáz alá kerül a banán. Ilyenkor csak belső légkeringetés van. Ezt követi a kamrai levegőcsere, így a folyamat végeztével körülbelül 6 nap alatt érik be a gyümölcs, ami 3-4 napig árulható első osztályúként.Previous Indul a világ első fúziós erőművének következő tervezési fázisa
Next Holdhal, a hét tenger réveteg óriása

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

egy × egy =