A BME Suborbitals kiváló teljesítménnyel képviselte hazánkat


A BME Suborbitals kiváló teljesítménnyel képviselte hazánkat
Olvasási idő: 2 perc

Európa legjobb 10 rakétafejlesztő csapata között a BME Suborbitals.

Kiváló teljesítménnyel képviselte hazánkat Európa legnívósabb nemzetközi rakétaversenyén a Budapesti Műszaki Egyetem fiatal mérnökjelöltjeiből álló BME Suborbitals csapata. A Portugal Space Agency (Agência Espacial Portuguesa) és az European Space Agency által szervezett European Rocketry Challenge-re október 11-18. között került sor a Portugál Ponte de Sor-ban. Itt Európa legnevesebb egyetemeinek csapatai mérték össze tudásukat.

A BME Suborbitals saját, S3 kategóriáján belül 5., az összesített ranglistán pedig a 9. helyezést értek el. Az S3 kategória azt jelenti, hogy szilárd hajtóanyagú motort kellett használniuk a versenyzőknek a 3 km-es célmagasság eléréséhez. A nemzetközi versenyen való részvételre csupán a legtehetségesebbnek bizonyuló 25 csapat kapott jogosultságot.

Az első kihívások nem a helyszínen várták a versenyzőket. A csapat 2022 márciusa óta dolgozik a verseny minden szabályzatának és követelményének megfelelő kutatórakéta fejlesztésén. Így az előkészületi hónapokat a technikai dokumentációk megalkotásával, az alkatrészek gyártásával és a rakéta összeszerelésével töltötték. A 8 napos esemény során számos szakmai szempontnak kellett megfelelnie mind a versenyzőknek, mind az általuk fejlesztett rakétának. A szakmai zsűri a rakéta mérnöki megvalósításán, a repülési minőségén és a csapat dinamikáján túl az innovatív és költséghatékony megoldásokat is értékelte.  Ahhoz, hogy a rakétájukat biztonságosnak ítéljék a repülés szempontjából, két alapos műszaki vizsgán kellett bemutatni a rakéta megbízhatóságát.

A több mint egy éves előkészület után a verseny legemblematikusabb pillanatát a rakéta végleges összeszerelése és a katonai bázisról történő felbocsájtása jelentette.

De mindez nem ment zökkenőmentesen. Az első összeszerelés sikertelenül zárult, ugyanis egy elektronikai hiba miatt váratlanul beindult az ernyőnyitó-mechanizmus. A probléma azonosítása és a kisebb károk javítása után azonban pár órán belül sikeresen végrehajtották a kilövést. A repülés során a rakéta átlépte a hangsebességet és 3020 méter magasságot ért el, amellyel a 3 kilométeres kategória legpontosabb tagjai közé került. A csúcsmagasság elérése után tervszerűen kinyílt az ejtőernyő, ezzel biztosítva a rakéta épségben való landolását.

„Elégedettek vagyunk azzal a teljesítménnyel, amit első szereplésünk során, korlátozott erőforrásból sikerült elérnünk. Azonban úgy érezzük, hogy rengeteg terünk van még a fejlődésre egy ekkora kihívást jelentő nemzetközi mezőnyben. Alig várjuk, hogy jövőre újra megmérettethessük magunkat és láthassuk, mennyit vagyunk képesek fejlődni egy év alatt” – mondta el Hafner Zoltán, a BME Suborbitals csapatkapitánya.

A BME Suborbitals, a Budapesti Műszaki Egyetem mostanra 50 főből álló csapata 2021 elején alakult. Szakmai közösségként fogja össze az űripar iránt érdeklődő hallgatókat, fiatalokat. A csapat első szakmai sikerét a Big Rocket Competition versenyen saját fejlesztésű rakétájukkal elért 2. helyezés jelentette, idén pedig elsőként képviselhették hazánkat az Európa legelismertebb sportrakéta eseményeként szamon tartott European Rocketry Challenge-en. A nemzetközi versenyt 2020-ban a Portugal Space Agency (Agência Espacial Portuguesa) hozta létre. Céljuk, hogy ösztönözzék a fiatal mérnökjelölteket az innovatív megoldásokra, ezáltal hozzájárulva technológiai készségeik fejlesztéséhez.Previous Nem mindennapi magyarországi tájak, növények és állatok – Felismered őket?
Next A mesterségesen felvett vidám arckifejezés előidézi és fokozza a jókedvet

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

három + tizenhat =