Az étkezés a nők érzelmi jólétére nagyobb hatással van, mint a férfiakéra


Az étkezés a nők érzelmi jólétére nagyobb hatással van, mint a férfiakéra
Olvasási idő: 2 perc

A nőknek több tápanyagban gazdag élelmiszerre lenne szükségük, mert az elősegíti a pozitív érzelmi jólétüket,

derült ki egy új kutatásból, amit a New York állami, Binghamton Egyetem kutatói publikáltak.

Egyre több bizonyíték utal arra, hogy férfiak és a nők agya közötti anatómiai és funkcionális különbségek befolyásolják a mentális betegségekre való fogékonyságot. Arról azonban keveset tudni, hogy az étkezési szokások milyen szerepet játszanak a nem specifikus pszichológiai jólét kialakulásában. Egy kutató csoport Lina Begdache, vezetésével, aki New York-i Állami Egyetem binghamtoni campusának adjunktusa, elvégezett egy anonim felmérést a közösségi médiában a probléma kivizsgálására. A kísérletben 563 fő (48 százalék férfi, 52 százalék nő) vett részt.

Begdache és csapata szerint a férfiakra sokkal inkább jellemző a mentális jólét egészen addig, amíg nem lép fel náluk tápanyaghiány. Ezzel szemben a nők kisebb valószínűséggel tapasztalják meg a mentális jólétet addig, amíg nem kezdenek el egészségesen élni és kiegyensúlyozottan étkezni.

Lina Begdache szerint ezek az eredmények magyarázatot adhatnak több, korábbi felmérésre is, amelyek arról számoltak be, hogy a férfiakkal összehasonlítva a nőknél nagyobb a kockázat a mentális zavarra, ami összefüggésbe hozható a tápanyagban gazdag étkezés fontosságával a mentális jólét kérdésében.

A vezető kutató szerint a kutatás legfőbb eredménye az, hogy a nőknek többféle tápanyagra lenne szükségük pozitív lelkiállapotuk megőrzése érdekében, mint a férfiaknak,

ami magyarázatot adhat arra, hogy a nőknél egyrészt miért diagnosztizálnak kétszer nagyobb eséllyel szorongást és depressziót, másrészt miért tartanak ezek a depressziós epizódok hosszabb ideig, mint a férfiaknál.

A mai élelmiszereknek magas az energiatartalmuk, viszont kevés bennük az olyan kulcsfontosságú tápanyag, amely szükséges az agy számára, anatómiai és működési szempontból. A bizonyítékok arra engednek következtetni, hogy őseink étrendje, amely energiában és tápanyagban gazdag étrend volt, jelentősen hozzájárult az agyi volumenhez és az emberiség kognitív fejlődéséhez – mondta Begdache.

A férfiak és nők eltérő fizikai és érzelmi kötelezettségei más-más energiaszükségletet és élelmiszer-preferenciát eredményezhettek – tette hozzá a szakember – és így a nemi alapokon nyugvó eltérő ételek és energiabevitel magyarázatot adhat az eltérő agytérfogat és az agyi funkcionális konnektivitás különbözőségére. Ebből az is következhet, hogy van eltérés az aktuális étrend és a kialakult emberi agy szükségletei között, ami zavarja az agy bizonyos rendszereinek normális működését.Previous Sok fiatalnál hiányzik a pénzügyi műveltség és a gazdasági stabilitás
Next Az alkoholfogyasztás mértékkel sem egészséges

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

húsz − kilenc =