Lóczi Lajos docens a Wolfram Research minősített oktatója


Lóczi Lajos docens a Wolfram Research minősített oktatója
Olvasási idő: < 1 perc

Lóczi Lajos Mihály, az ELTE Informatikai Kar Numerikus Analízis Tanszékének docense elnyerte a cég minősített oktatója (Certified Instructor) címet. 

A Wolfram Research cég neve a Mathematica elnevezésű programjának 1988-as debütálása után vált ismertté. A szoftver egy elegáns, magas szintű szimbolikus programnyelvre, a Wolfram-nyelvre épül. A böngészőkből meghívható (és az Amazon Alexa vagy Apple Siri asszisztensei által is használt) WolframAlpha szolgáltatás (computational knowledge engine vagy answer engine) sok millió soros programkódja nagyrészt Wolfram nyelven íródott, de a nyelvet a Raspberry Pi miniszámítógépekben is hozzáférhetővé tették.

A Wolfram lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy nagyon különbözőnek tűnő objektumokkal is egységes módon dolgozhasson. Legyen az képlet, interaktív animáció, hangfájl, idősor, japán karakterekből álló szöveg vagy egy absztrakt neurális hálózat. A programnyelv másik fő jellemzője, hogy tudásalapú, azaz a nyelvből közvetlenül elérhető számos rendszeresen frissített adatbázis, többek között orvosi, biológiai, kémiai, részecskefizikai, csillagászati, földrajzi, meteorológiai, tőzsdei vagy nyelvi adatokkal.

Wolfram Research minősített oktató képesítéssel világszerte jelenleg mintegy 130-an rendelkeznek.

Egy internetre kapcsolt gépen futó, két-három sorból álló Wolfram-programmal egyszerűen megjeleníthetjük például az emberi szív billentyűinek elhelyezkedését; az ibuprofén molekulájának térszerkezetét; a Nap körül keringő üstökösök pályáit. De ábrázolhatjuk akár Budapest 2020-ban mért napi átlaghőmérsékleteinek grafikonját, megszámolhatjuk, hányszor fordul elő az emberi DNS-ben a „GATTACA” szekvencia, vagy megtudhatjuk, melyik értelmes német szó kapható meg a „gubnadzea” sorozat betűinek megfelelő átrendezésével.

A Wolfram-nyelv egységes tervezési elvek alapján ma is folyamatosan és dinamikusan fejlődik, teljes dokumentációja sok tízezer oldal. A Mathematica felhasználói tábora több milliós. Lóczi Lajos docens csaknem a kezdetektől fogva tanulmányozza a Mathematica programot és az azóta eltelt évtizedekben napi rendszerességgel használja tanulmányaihoz, kutatói és oktatói munkájához.

A Certified Instructor címet a Wolfram Research 2009 óta ítéli oda olyan kutatóknak, tanároknak vagy az iparban dolgozó személyeknek, akik kimagasló szinten ismerik és alkalmazzák a Mathematica szoftvercsomagot, illetve a Wolfram-nyelvet. Gratulálunk!Previous HumanE-AI-Net - Mesterségesintelligencia-rendszerek fejlesztése
Next Gránátalma az egészségért

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

három × három =