Tűzijátékok természetvédelmi célú korlátozása Tatán


Tűzijátékok természetvédelmi célú korlátozása Tatán - TUDOMÁNYPLÁZA
Olvasási idő: < 1 perc

A hazai természetvédelem szemszögéből szinte fogalom Tata neve.

Komárom-Esztergom megyében itt található a legtöbb kiemelkedő értékkel bíró természetvédelmi terület és védett természeti érték is. Nem véletlenül lett Tata a biológiai sokféleség fővárosa Magyarországon, 2010-ben. De nemcsak ez az egyetlen ilyen díj, amit magáénak tudhat ez a gyönyörű város. Természeti adottságai hozzájárultak, hogy 2013-ban elnyerje a Magyar Tájdíjat, illetve megkapta az Európa Díjat is.

Az Öreg-tó Tatán messze kiemelkedik a város védett területeinek sorából,

amely nem más, mint Európa egyetlen olyan városi tava, amelyen vonuló madarak tízezrei gyülekeznek. Ezért is szerepel a nemzetközi jelentőségű vizes élőhelyek védelméről szóló Ramsari Egyezmény jegyzékében.

Az Öreg-tó, valamint a város természetvédelmi jelentőségét, figyelembe véve a tatai lakosok rengeteget tesznek nap mint nap azért, hogy ezek a gyönyörű értékek fennmaradjanak. Éppen ezért szólítják közös cselekvésre az embereket, mert fennáll a veszélye, hogy ez a nemzetközi jelentőségű természeti érték visszafordíthatatlan károkat szenved.

Ugyanis a szilveszteri petárdázás és tűzijáték sajnos évről-évre egyre több olyan vízimadarat riaszt el az Öreg-tóról, amelyek normális körülmények között a telet ott töltenék. Ami az emberek számára rövid, pár perces ünneplés, az a madarakra olyan sokként hat, hogy akár 100 km-re is elmenekülnek. Ez hosszú hetekre elriasztja őket az Öreg-tó közeléből, és így a Tatai Vadlúd Sokadalomról is. Pedig a rendezvény közel húsz esztendeje vonzza az embereket messze földről, hogy részesei legyenek a madárvonulás lenyűgöző látványának. Ráadásul a tűzijáték okozta hang- és fényhatásoktól a védett madarak tízezrein túl rengeteg városlakó és háziállat is szenved.

Ezért a lakosok kezdeményezték minden téli (köztük a szilveszteri) tűzijáték korlátozását Tata területén, amely mellé a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és a Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület is odaállt.

Hogy Tata ezután is a “Vadludak Városa” maradhasson, szükség van az Önök segítségére is, ezért aláírással lehet csatlakozni a  kezdeményezéshez!Previous Virtuális valóság­­­­­­­ – Játék vagy több annál?
Next A negatív érzelmek megosztása hatékonyabb, mint az eltitkolás

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tíz + hét =