Mi a Black Friday és honnan ered?


Tömeg a Black Friday miatt
Olvasási idő: 3 perc

A Black Friday egy amerikai, nem hivatalos ünnep, amit a Hálaadás utáni napon tartanak. Ilyenkor az üzletek hatalmas kedvezményekkel várják a vásárlókat.

A Hálaadás (Thanksgiving Day), Amerikában a karácsony mellett a legnagyobb családi ünnep, melyet Franklin D. Roosevelt elnök által aláírt jogszabály alapján 1941 óta hivatalosan november negyedik csütörtökjén tartanak. Ezen a csütörtöki napon munkaszüneti nap van, ilyenkor többnyire az ország különböző részein élő rokonok, barátok összegyűlnek a közös ünneplésre, vacsorára. Sokan szabadnapot kérnek az ünnep utáni napra is, így alakítva azt hosszú hétvégévé. De, ami a Black Friday szempontjából fontosabb az az, hogy ezen a napon kezdik el az emberek a karácsonyi bevásárlást. Tehát, ezt nevezik Black Friday-nek, azaz Fekete Pénteknek.

Honnan ered ennek a napnak a neve?

A Black Friday kifejezést több kontextusban is használták.

Először 1869-ben jelent meg a Black Friday elnevezés, vagy más néven a Gold Panic. Az Egyesült Államokban a pénzügyi válságot jellemezték így, szeptember 24-én. A megromlott aranyárak értékpapírpiaci pánikot keltettek. A Wall Street-en kitört a tőzsdepánik, ennek következtében több ezer üzletember ment csődbe.

Az aranypiac háttérbe szorulásáért a spekulánsok, Jay Gould és James Fisk vonható felelősségre, akiknek célja az volt, hogy az arany árát felemeljék, mielőtt az amerikai kormány visszatér az arany standardhoz a polgárháború után. Tervük az volt, hogy kényszerítik a kormányt arra, hogy elfogadja a szabadpiaci árat, amelyet az arany elérhet a nyílt piacon, amit akkoriban a New York-i Értéktőzsdén forgalmaztak. Tervük később „Arany gyűrű” néven vált ismerté. Fisk és Gould valószínűleg mintegy 11 millió dollár nyereséget értek volna el a manipulálásukkal, de sokan azt állították, hogy a kialakult pánik tönkretette a tervüket. A Fekete Péntek kifejezés innentől él a történelemben. A „fekete” kifejezés ma a világ számos pénzügyi pánikjának leírására is szolgál.

A könyvelés során használt kifejezés

Egyes források szerint egy könyvelés során használt kifejezésről van szó, abból az időből, amikor még kézzel könyveltek. Ebben az időben a veszteséges hónapokat piros tintával, míg a nyereséges hónapokat feketével írták. A Fekete Péntek név tehát arra is utalhat, hogy ez az a nap, mikor sokak számára a mérleg végre pozitívba fordult.

A mai értelemben vett Black Friday kifejezést viszont Philadelphiában használta először a rendőrség 1961-ben, bár ők még a közúti forgalomra értették. A Hálaadást követő nap ugyanis hatalmas forgalmi dugók alakultak ki. Az így kialakult kezdeti negatív jelentését megpróbálták pozitívvá alakítani, Abe S. Rosen, egy önkormányzati „píáros” alkalmazott javaslatára, 1966-ban.

A kereskedőkkel összefogva megpróbálták a karácsonyi bevásárlás kezdetével összekötni ezt a napot. Bár ezután is hatalmas volt a tömeg az utakon, de emellett a boltok is megteltek vásárlókkal. A pr-akció olyan sikeres lett, hogy utána már nem a rendőrség nehéz napját, hanem hivatalosan is a karácsonyi bevásárlás első napját szimbolizálta. 1975-től a kifejezés használata már Philadelphián kívül is elterjedté vált.

Az évek folyamán, a résztvevő boltokban megszokottá vált, hogy hosszabb nyitvatartási idővel várják a vásárlókat. Sőt vannak olyan üzletek, amelyek akár a 24 órás nyitva tartást is bevállalják. Hiszen olyan mértékű kedvezményekkel várják a vásárlókat, hogy azok már a nyitás előtt, a bolt bejáratánál várnak a bejutásra, és a nyitva tartás alatt is folyamatosan hosszú sorokban állnak a kasszák előtt.

Szerencsére Magyarországon annyira nem őrültek a vásárlók, mint Amerikában. Sajnos külföldön, nem egy olyan videót látni, ahol a vásárlók egymás testi épségét figyelmen kívül hagyva rohannak, hogy megszerezzék a termékeket. Sajnos sokszor fajul verekedésbe az egy-egy tárgyért folytatott vita. A kialakult káoszban sok vásárló komoly sérülést szenved minden évben, sőt nem egy haláleset is előfordult már.

Az online vásárlásra vonatkozó leárazások napja a Hálaadást követő hétfő lett, amelyet Cyber Monday, vagyis Kiber Hétfő névvel illettek, és 2005-ben tartották először.

Bár itthon még nem annyira elterjedt ez a nap, mint az államokban, azért itt is egyre több üzlet várja akciókkal a vásárlókat.Previous A dinamit feltalálója, a Nobel-díj megalapítója
Next A keleti gyógyászat és magyarországi megjelenése

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

11 + 20 =