Az óvodai és iskolai közétkeztetésben ezentúl sokkal kevesebb só és cukor felhasználásával készülnek az ételek és italok.
A megszokott cukros tea és szörpös italok helyett a sokkal egészségesebb ásványvizet és a rendelet alapján meghatározott gyümölcsitalokat fogyaszthatják a gyerekek. A mesterséges adalékokat, valamint az egészségre káros alapanyagok felhasználását is csökkentették az új szabályozásban.
A 37/2014. (IV. 30.) EMMI rendelet alapján a közétkeztetésben, azaz a menza nem használhat:
- sótartalmú ételpor, sótartalmú leveskocka, sótartalmú ételízesítő krémek, paszták állományjavításon vagy ételízesítésen kívüli célra,
- 30 százaléknál magasabb zsírtartalmú hús,
- 23 százaléknál magasabb zsírtartalmú húskészítmény a 15 éves kor alatti korosztály számára,
- 18 év alatti korcsoport számára koffeintartalmú ital, a 10. § (2) bekezdése szerinti tea, illetve a kakaó kivételével,
- a népegészségügyi termékadóról szóló törvény szerinti energiaital,
- alkoholt tartalmazó élelmiszer,
- szénsavas vagy cukrozott üdítő, szörp,
- a Magyar Élelmiszerkönyv 1-3-2001/112 számú előírása szerinti gyümölcslén kívül más gyümölcs- vagy zöldségitalok,
- a népegészségügyi termékadóról szóló törvény szerinti gyümölcsíz, valamint
- az 1-3 éves és a 4-6 éves korcsoportok számára sertés- és baromfizsír.
A fentieken túl, édesség önállóan ebédként nem adható. Egyéb étkezésként kizárólag a legalább 1/3 rész gyümölcsöt vagy 1/3 rész tejet, tejterméket tartalmazó édesség adható. Édesítőszer a három év alatti korcsoportnak – a diétás étkezést igénylő szénhidrát-anyagcserezavarban szenvedők kivételével – nem adható.
Az egyes élelmiszerek és ételek esetében fontos előírás, hogy:
- az italként kínált tej hozzáadott cukrot nem tartalmazhat,
- tejföl és tejszín kizárólag ételkészítéshez használható fel,
- a fogyasztásra kész élelmiszerként beszerzett ízesített tejkészítményhez cukor nem adható,
- zsiradék legfeljebb a nyersanyag-kiszabati előírásban feltüntetett mennyiségben használható fel, kivéve a sütemények készítésénél történő felhasználást,
- bölcsődei étkeztetés esetén bő zsiradékban sült étel nem adható,
- a szükséges folyadék biztosítására étkezések között ivóvíz, illetve ásványvíz adható,
- a tea legfeljebb a nyersanyag-kiszabati előírás szerint megengedett mértékben tartalmazhat hozzáadott cukrot,
- tíz élelmezési nap átlagában a napi összes energiamennyiség legfeljebb 30 százaléka, bölcsődei étkeztetés esetén 35 százaléka származhat zsiradékból,
- tíz élelmezési nap átlagában a hozzáadott cukortartalom a napi összes energiamennyiség legfeljebb 8 százalékát teheti ki,
- ételkészítéshez az MSZ-01-10007 számú szabvány szerinti, kizárólag jódozott konyhasó használható,
- a tálalókonyhán az ételhez só, illetve cukor nem adható,
- az étkezőasztalon és annak közvetlen környezetében az étel utólagos ízesítésére só, cukor, valamint az étel só- vagy cukortartalmát növelő egyéb élelmiszer nem helyezhető el.
No Comment