Kormányzatilag reformálják meg étkezésünket


Kormányzatilag reformálják meg étkezésünket
Olvasási idő: 2 perc

2015. október 19-én, hétfőn zárult le az „EGÉSZSÉGES ALAPANYAGOK – EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS” nevében zajló egészségprevenciós programsorozat,

Kormányzatilag reformálják meg étkezésünketamelyet a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet (NCSSZI) mutatott be, interkatív módszerekkel 40 intézményben.

A program célja, hogy felhívják a szülők és a fiatal korosztály figyelmét a tudatos és egészséges táplálkozás fontosságára és arra, hogy számos betegség megelőzhető lenne azzal, ha változtatnánk étkezési szokásainkon. A projekt a TÁMOP keretein belül közel 500 millió forint Európai Uniós támogatással valósult meg.

A programsorozat utolsó állomása a Kőbányai Kereszttury Dezső Általános iskola volt, ahol többek közt Dr. Farkas Péter NCSSZI főigazgató köszöntötte a 3. és 4. osztályos tanulókat, pedagógusaikat. Az eseményen részt vett Fűrész Tünde a család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár is, aki elmondta, hogy nagy sikert könyvelhetnek el azzal, hogy a bölcsődékben és óvodákban bevezették az ingyenes közétkeztetést, az általános- és középiskolákban pedig a reform étkeztetést. A köszöntők után egy közös éneklés következett a gyerekekkel, amelyet az alma jelmezbe bújt Vidor Eszter, a programsorozat egyik levezetője és társa a gyerekek által közkedvelt Répa Peti vezényelt le. Ezután a tanulókat különböző csoportokba osztották és így indulhattak neki az interaktív és mozgalmas kalandoknak. Az általunk kisért csoport első állomása egy prezentációs busz volt, ahol egy 15 perces kisfilm keretében, szuperhősök segítségével tanították a kicsiket a helyes és egészséges táplálkozás rejtelmeire. A gyerekek izgatottan válaszoltak mindenre és nagyon élvezték a feladatokat. Miután minden kérdést megválaszoltak, mindenki kapott egy-egy pecsétet a kis füzetébe, ugyanis azokat a gyerekeket, akik minden pecsétet összegyűjtöttek, a játék végén egészséges ajándékokkal lepték meg.

Ez az összetett programsorozat nem csak az alsótagozaton tanuló diákokat érintette. Vidor Eszter kérdésünkre, elmondta, hogy négy különböző prezentáció áll rendelkezésre korosztályokra lebontva. A felsőbbéveseknek általában az osztályfőnöki óra keretén belül vetítették le az egészséges táplálkozásról szóló kisfilmet, de a szülőket is szerették volna megszólítani így ők a nekik szóló kiadványokból tájékozódhattak a programról és a helyes étkezés fontosságáról. Azt is megtudhattuk, hogy az iskolákat reprezentatív minta alapján választották ki, így a legtöbb prezentáció főként a vidéki intézményekben zajlott. Jelenleg minden általános- és középiskolában bevezették már a reformétkeztetést, amely a jövőben meghatározó szerepet tölthet be a lakosság egészségének fejlődése szempontjából. A 2015. január 1-jétől hatályos 37/2014. (IV. 30.) EMMI rendelet részletesen szabályozza az iskolai menzákon adott ételek elkészítését, összetételét és tápanyagtartalmát, továbbá a naponta biztosítandó élelmiszereket. További információkat ezzel kapcsolatban a korábbi cikkünkben olvashatnak.

Pozitív dolog, hogy a kutatók, pedagógusok és szakértők összefogtak, a rohamos egészségromlás megállítsa érdekében, bár az már más kérdés, hogy otthon a szülők mennyire alkalmazzák a különböző főzési és fűszerezési technikákat, amelyek jobb minőségű és egészségesebb ételeket eredményeznek. Ez azt jelenti, hogy kevesebb só, cukor és olaj hozzáadásával készítsük az ételeinket, sokkal több gyümölcs és zöldség kerüljön az asztalra és sütés helyett inkább pároljunk és grillezzünk.

Változtatni sokszor nehéz, de ha a gyermekeink egészségéről beszélünk, akkor érdemes és ajánlott elindítani a változást.Previous Forgóajtó - a XIX. század innovációja
Next Megöregedett rajzfilmfigurák

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

egy × 5 =