UV-előrejelzés mobilon is


Mostantól az UV-előrejelzést és -figyelmeztetést is jelzi az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) Meteora elnevezésű mobileszközös alkalmazása
Olvasási idő: 2 perc

Egy új fejlesztés, a Meteora elnevezésű mobileszközös alkalmazás ezentúl UV-előrejelzést és -figyelmeztetést is jelez a felhasználó számára.

UV-előrejelzésA hírt Tölgyesi László, az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) szolgálat informatikai és módszertani főosztályának vezetője jelentett be. Radics Kornélia, az OMSZ elnöke a meteorológiai szolgálat és a Napsugárzásvédelmi Tudományos Testület tudományos nappal egybekötött sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: az ultraibolya-sugárzás veszélyes, ezért fontosnak tartják, hogy felkészüljenek az UV-szezonra. Páldy Anna, a Napsugárzásvédelmi Tudományos Testület elnöke elmondta: konferenciájukat általában május elején, a nyári szezon kezdetekor tartják, amikor még nem késő figyelmeztetni a lakosságot, hogy milyen veszélyei vannak a túlzott napsugárzásnak. Az UV-sugárzás a melanóma és a nem melanóma típusú bőrdaganatok kockázatát is növeli, de szerepe lehet az akár vaksággal járó szürkehályog kialakulásában is – emelte ki Páldy Anna. Az elmúlt száz évben a teljes népességet tekintve nagyon sokat nőtt az UV sugárzás veszélye. Számos betegséget meg lehetne előzni az UV-sugárzás elleni megfelelő védekezéssel, ezért az OKI főorvosa felhívta a figyelmet, hogy az UV-sugárzás nemcsak a napon, hanem szoláriumozás közben is veszélyt jelent. A társadalom, köztük a fiatalok is keveset tudnak erről, ezért ez ügyben sokat kell még tenni a nevelés és az oktatás terén. Páldy Anna ugyanakkor arra is kitért: meg kell találni az egyensúlyt a káros sugarak elleni védekezés és a napsütés élvezése között, ugyanis – mint mondta – a napsugárzásnak fontos szerepe van abban, hogy az emberi szervezet elegendő D-vitaminhoz jusson.

Tóth Zoltán, az OMSZ munkatársa előadásában elmondta: a tavalyi szezonban májustól augusztus végéig 38 napon adtak ki figyelmeztetést. A meteorológiai szolgálat figyelmeztetési rendszere szerint 5 és 6,9 közötti UV-index is erős sugárzást jelent. Ha az UV-index 7 és 7,9 közötti, az nagyon erős sugárzást jelent. Ekkor már a széles karimájú kalap, napszemüveg, napernyő, fényvédő krém alkalmazása mellett a szakemberek azt is javasolják, hogy kerüljék a déli napsütésben az árnyékmentes helyen való tartózkodást. A 8 feletti UV-index már extrém sugárzási szintet jelöl. Ekkor 11 és 15 óra között már árnyékot kell keresni, könnyű, kevés testrészt fedetlenül hagyó ruha, széles karimájú kalap viselése, fényvédő krém, illetve napernyő használata indokolt.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat kétféle figyelmeztetést adhat ki az UV-sugárzás veszélye miatt. Ha a sugárzás másnapra várható maximuma eléri a 7,5-ös UV-index értéket a Dunántúl vagy a Dunától keletre eső terület 50 százalékán, ebben az esetben az érintett országrészre adnak ki figyelmeztetést. Ha az UV-sugárzás másnapra várható maximuma az ország több mint 50 százalékán eléri a 7,5-ös UV-indexet, akkor az egész országra érvényes a figyelmeztetés. Az Országos Meteorológiai Szolgálat február elején indította el Meteora elnevezésű, mobileszközökre kifejlesztett alkalmazását, amely folyamatosan aktuálisan tájékoztat a várható veszélyes időjárási jelenségekről. 

A Meteora alkalmazásban 7,5-nél alacsonyabb sugárzási szintre is be lehet állítani saját riasztást a saját bőrtípusa, érzékenységének megfelelően.

Az OMSZ honlapja szerint a mobilalkalmazás Androidos telefonokra tölthető le.Previous Megfejtették a spanyolnátha rejtélyét?
Next Karbamidciklus-zavar kezelése - felhívás klinikai vizsgálatban való részvételre

1 Comment

  1. B.Nati
    2014/07/23
    Válasz

    Végre egy hasznos applikáció a sok felesleges mellett! Az én bőröm nagyon érzékeny, tényleg figyelnem kellene erre, még ma le is fogom tölteni!

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

8 − három =