Ablakok helyett képernyők a repülőgépen


Ablakok helyett képernyők lesznek egy új szuperszonikus repülőgépen
Olvasási idő: < 1 perc

Falba ágyazott vékony képernyők fogják helyettesíteni a hagyományos kabinablakokat egy épülő szuperszonikus repülőgépen.

Az S-512 nevű járművet megálmodó Spike Aerospace bostoni vállalat szerint az ablakok eltávolításával csökken a légellenállás, amely mindig kihívást jelent a repülőgéptörzs megtervezésekor és megépítésekor. Az új szuperszonikus repülő várhatóan 2018-ra készül el – adta hírül a BBC News.

Hivatalos weboldalának egyik blogján a cég azt írta, hogy az ablakok további szerkezeti alátámasztást igényelnek, és növelik a jármű súlyát, ám a gépre erősített mikrokamerák és a síkképernyők révén ezek a problémák kiküszöbölhetőek. A vállalat úgy tervezi, hogy külső kamerákkal szereli fel a gépet, és a benti képernyőkön élőben közvetíti a tájat. Az utasok kikapcsolhatják a képernyőket vagy megváltoztathatják a képüket.

Falba ágyazott vékony képernyők fogják helyettesíteni a hagyományos kabinablakokat egy épülő szuperszonikus repülőgépen.

Darren Ansell, a Central Lancashire Egyetem szakértője szerint azonban egy ablak nélküli repülőgépen való utazás szokatlan élmény lehet az utasok számára. „Nem lesz természetes fény – azt is szimulálják –, vagyis kicsit olyan lesz, mint egy zárt csőben ülni. Mi a helyzet továbbá a biztonsági szempontokkal? Amennyiben baleset történik, miből fogják tudni az utasok, hogy a gép épp merre néz, vagy hol landoltak, ha a kinti kamerák tönkremennek?” – sorolta aggályait az űr- és légtérmérnöki tudományokban jártas szakember.

A Spike Aerospace tavaly decemberben jelentette be az S-512 terveit, amely a világ első szuperszonikus üzleti magánrepülőgépének címére pályázik. A 80 millió dollárból (18,3 milliárd forint) épülő jármű 18 utas szállítására lesz alkalmas. A cég szerint mindössze 3-4 óra alatt fogja teljesíteni a jelenleg 6-7 órás New York-London távot. Más cégek, köztük a Aerion és a Gulfstream is hasonló szuperszonikus gépek kifejlesztésén dolgozik.Previous Hazugságvizsgáló a közösségi oldalak pletykáinak elemzésére
Next Pontosabb mérések az elektron atomtömegéről

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

16 − 9 =