Antarktiszi óriáspingvin


Antarktiszi óriáspingvin - TUDOMÁNYPLÁZA - Élővilág
Olvasási idő: < 1 perc

Egy argentin kutatócsoport szerint, két méter magas volt az antarktiszi óriáspingvin.

Két méter magas volt az antarktiszi óriáspingvin Photograph: Tui De Roy/CorbisAz Antarktiszon valaha feltárt, legteljesebb állatmaradványnak tartott, 37 millió éve élt csontokat a La Plata-i múzeum munkatársai vizsgálták. A fosszíliák vizsgálata alapján a Palaeeudyptes klekowskii névre hallgató madár magassága a lábujjtól a csőre hegyéig mérve elérte két métert, a súlya pedig akár 115 kilogramm is elérhette. Ha csőrét lefelé szegezve állt, magassága 1,6 méter lehetett.

A maradványok tartalmazzák a leghosszabb ismert összenőtt boka-lábfej csontot, valamint az állat szárnycsontjának egyes darabjait is. A kutatók a csontok alapján becsülték meg a pingvin magasságát és súlyát. Az eredmények alapján az állat magassága és mérete is duplája volt a jelenleg élő legnagyobb pingvinfaj, a császárpingvin magasságának és súlyának – olvasható a The Guardian brit napilap hasábjain.

A Palaeeudyptes klekowskii méreteiből kifolyólag akár 40 percet is víz alatt tudott tölteni halakra vadászva, ami lényegesen hosszabb időtartam, mint amire a kisebb pingvinfajok képesek. A maradványokat a Seymour-szigeten, a La Meseta nevű geológiai formáció területén találták, amely híres az ott feltárt számos pingvin maradványról. A prehistorikus időszakban ennek a területnek az átlaghőmérséklete magasabb volt a mostaninál és a térség egyszerre 10-14 különböző pingvinfajnak adott otthont.

 Previous Meg lehet jósolni a boldogságot egy egyenlettel
Next Magyar Népköltészeti Lexikon készül

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

öt × egy =