A költészet napja


A költészet napja minden évben április 11-én kerül megrendezésre Magyarországon. A versünnep keretében idén is számos programban vehetnek részt a látogatók.
Olvasási idő: 7 perc

A költészet napját József Attila születésnapjának emlékére 1964 óta minden évben április 11-én ünneplik Magyarországon.

A költészet napjaA kulturális esemény alkalmából idén is országszerte számos programban vehetnek részt az érdeklődők. Magyarország kulturális központjában, Pécsett például többek között versolvasást, vetélkedőt és a költészet aktuális kérdéseit feszegető előadást is fognak tartani. A Pécsi Kulturális Központ együttes versolvasásra és vetélkedőre invitálja a verseket szerető, alkotni vágyó általános- és középiskolás diákokból álló csapatokat, akiknek iskolája Pécsett vagy annak környékén található. A versünnepi rendezvényt a Szivárvány Gyermekházban délelőtt 9 órától tartják, aminek keretei között a 8-10. évfolyamos tanulók mérik össze tudásukat drámajátékkal, színészekkel, irodalmárokkal, illusztrátorokkal közös foglalkozásokkal fűszerezve. Ezenkívül a Művészetek és Irodalom Házában 19 órától igazi irodalmi csemegét kínálnak az érdeklődőknek.

A részeg Petőfi és a meztelen lantos – avagy kortárs vers, próza és dal között című előadáson Lackfi János költő, műfordító, tanár, valamint Ágoston Zoltán, a Jelenkor folyóirat főszerkesztője olyan aktuális kérdésekre keresi a választ, minthogy mire való, miről szóljon ma a költészet és mire kíváncsi a mai közönség. A Pécsi Tudományegyetem Egyetemi Könyvtára pedig a közelgő költészet napja alkalmából kamerát állított föl a Tudásközpont második emeletén, ahol bárki felolvashatja egy Radnóti-vers egy versszakát. Az intézmény a felvételeket április 11-én közzéteszi a honlapján, így tisztelegve a költő közelmúltban elhunyt múzsája, felesége, Gyarmati Fanni előtt.

Nem szabad azonban megfeledkezni Kaposvárról sem,

ahol a költészet napja alkalmából a főtérre várják a verskedvelő közönséget a Csiky Gergely színház művészei. A színházi munkatársak úgy tervezik, hogy a város általános és középiskoláival együtt fognak ünnepelni kortárs és „majdnem kortárs” magyar költők gyerekverseivel. A Versünnep címmel meghirdetett rendezvény résztvevői 10 órától különböző vetélkedőkön mérhetik össze versbéli tudásukat. A színészek előadásában gyerekverseket hallhatnak, majd közös versmondás is színesíti költészetnapi eseményt. A programot, amelyen Barak László, Csukás István, József Attila, Kántor Péter, Király Levente, Kiss Ottó, Kukorelly Endre, Lackfi János, László Noémi, Parti Nagy Lajos, Romhányi József, Szabó T. Anna, Szilágyi Ákos, Tolnai Ottó, Tóth Krisztina, Varró Dániel, Vörös István, Weöres Sándor és Zelk Zoltán verseivel ünneplik meg a költészet napját. A színház a Takáts Gyula Megyei és Városi Könyvtárral, a Magyar Olvasástársasággal és a Compass Európai Ifjúsági Közösségért Egyesülettel közösen szervezi.

Zala megye sem feledkezik meg a költészet napjáról. Utcai versfelolvasás mellett lemezbemutató koncertet, irodalmi kávéházat, vetélkedőket kínálnak az arra látogatóknak. Keszthelyen az ünnepély már csütörtökön elkezdődik: Mészáros Ferenc, kortárs író, költő A fény ágyasa című verseskötetét mutatja be 15 órakor a Balaton Kongresszusi Központ és Színházban. Zalaegerszegen, pénteken a Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben Katona Kornél színművész közreműködésével középiskolásoknak tartanak irodalmi kávéházat. Melynek keretében a fiatalok felolvashatják kedvenc verseiket és játékos irodalmi vetélkedőn vehetnek részt. A József Attila Városi Könyvtárban Régi idők regösei címmel a Kis-Hétrét zenekar ad koncertet, majd ezt követően kerül sor Keresztury Dezső (1904-1996) születésének 110. évfordulója alkalmából meghirdetett online vetélkedő eredményhirdetésére.

A játékos versenysorozatot azzal a céllal hirdették meg,

hogy hagyományos és internetes források, valamint önéletrajzírások alapján a középiskolás korosztály mind jobban megismerje a zalaegerszegi születésű író, költő, irodalomtörténész életútját, munkásságát. Hévízen a Te meg a világ címmel meghirdetett Szabó Lőrinc Nemzeti vers- és prózamondó versenyhez kapcsolódnak a programok. A Kossuth-díjas költő, műfordító költészetének emléket állító rendezvény gálaműsora pénteken 18 órakor kezdődik a Városi Könyvtárban. Nagykanizsán a Kanizsai Kulturális Központ, a Halis István Városi Könyvtár, valamint az intézményben működő Takács László Irodalmi Kör közös délelőtti programot szervez. Kihangosítják a Medgyaszay Ház előtti teret, mikrofont szerelnek fel, a járókelők, érdeklődők pedig felolvashatják vagy elszavalhatják kedvenc verseiket. A Medgyaszay Házban 19 órakor Szabó Balázs Bandája az Élet elvitelre címmel kiadott legújabb lemezét mutatja be. A koncerten felcsendülnek a zenekar korábban megzenésített versei.

2014. április 11-én, 11 órakor XII. Debreceni Költészeti Fesztivál keretei között versséta indul a belvárosba, így emlékeznek meg a debreceniek a költészet napjáról. A menetet Térey János babérkoszorús költő fogja vezetni a MODEM épülete elől egészen a belvárosig, amely során a résztvevők felkeresik a kirakaTransz jegyében versidézetekkel feldíszített kirakatokat. Érdekes információ lehet a debreceni lakosok számára, hogy a Város Napján, április 11-én, pénteken lakcímigazolvány felmutatása mellett 50%-os kedvezménnyel tekinthetik meg a MODEM kiállításait. Ezenfelül más programokat is kínál a költészeti fesztivál, április 10 és 12 között. Ingyenes programokat nyújtanak felnőtt, közép- és  általános iskolás,  de még óvodáskorú érdeklődőknek is. Lehetőség lesz részt venni csoportjátékokon, teázáson, irodalmi előadáson és koncerten is. Több dolgot tudhatunk meg a műfordítás mesterségéről, megismerkedhetünk fiatal irodalmárokkal, ezeken felül a II. Kortárstánc minifesztivál programjain is részt vehetnek a művészetrajongók.

Szegeden is több korosztály számára szervezik a költészet napi programokat.

A költészet napja

Április 10-én csütörtökön, Móra Ferencre emlékezik meg a Csillag téri fiókkönyvtár, a Kereszttöltés u. 29. szám alatt. Ugyanezen a napon, a Dóm téri Gyermekkönyvtárban Meséről mesére címmel tartanak diavetítést 16.30 órától. Másnap, pénteken 16 órától 22 óráig maratoni versfelolvasást rendeznek a Grand Caféban, Balog József és Darvasi László főszereplésével, akik a felolvasásról gondoskodnak. A Metanoia-Artopédia egy performance-ot fog előadni Fekete-fehér trilógia címmel; Erdély Andrea, Lengyel Zoltán, Perovics Zoltán közreműködésével. A könyvtárosok világnapjáról sem feledkeznek meg ezen a napon. Fordított napot tartanak a Móra utcai fiókkönyvtárban, ahol végre a gyerekek is megcsillogtathatják felolvasói tehetségüket 16 órától. Végül, április 12-én szombaton verselgetős várostörténeti sétát rendeznek a nemrégiben elhunyt Radnóti Miklósné Gyarmati Fanni emlékére: az érdeklődők a Radnóti Miklóshoz kapcsolódó szegedi emlékhelyeket látogathatják meg. A vezetett séta a Somogyi-könyvtár Dóm téri épülete elől indul, a részvétel díjmentes.

Budapesten is számos városrészen és kulturális központban tisztelegnek a költészet napja előtt.

Többek között, Literárium extra címmel William Shakespeare megzenésített szonettjei hangzanak el április 11-én, pénteken a Művészetek Palotája (Müpa) Fesztivál Színházában. A W.H. formáció Márkos Albert csellista-zeneszerző kezdeményezésére 2009-ben alakult, hogy aktuális zenei környezetbe helyezze William Shakespeare szonettjeit és dalait. Az író szonettjeit először 405 évvel ezelőtt, 1609-ben adták ki, a szerző egy bizonyos Mr. W.H.-nak ajánlotta a művet, a titokzatos személy kiléte – akárcsak a szonettek tartalma – a mai napig vita tárgyát képezi.

A szonettek központi témája a szerelem, a szókimondó szexualitás és mindaz, ami ezzel jár. A W.H. ezeket a több mint négyszáz éves remekműveket a mai kor emberének füléhez és szeméhez igazítja. A csapat – Márkus Albert mellett Dagadu Sena énekel, Gryllus Samu basszusgitározik és G. Szabó Hunor dobol – zenéjében keveredik a kortárs improvizatív zene, a dzsessz és a hiphop. Több vendégzenész – Kardos Vera (hegedű), Zságer-Varga Ákos (billentyű), Fenyvesi Márton (gitár), Ajtai Péter (nagybőgő) –, Ónodi Eszter színművésznő is csatlakozik a W.H.-hoz, valamint egy különleges vetítés is erősíteni fogja az elhangzó művek mondanivalóját.

Lélekvesztő címmel felkavaró dzsesszes lemezt készített XX. századi és kortárs magyar költők verseinek megzenésítésével a MoNaMo trió.

Szirtes Edina, Nagy János és Mogyoró Kornél második közös albumán Pokorny Lia színművész is szerepel, nemcsak szavalatokkal, hanem énekkel is. A Lélekvesztőn – amely szintén költészet napjára, április 11-re időzítve jelent meg – Szép Ernő és Kiss Judit Ágnes három-három, Pilinszky János, Weöres Sándor, Nádasdy Ádám, Kormos István és a címadó költeményt szerző Stiller Kriszta egy-egy versének megzenésítése szerepel. Az összeválogatott versek komoly témákat érintenek, mint az érzelmi vagy testi hiány, az elvesztés-elengedés próbatétele, a részvét vagy a nosztalgia.

A Thália Színház diákok számára is aktív részvételt enged az idei Versmaratonba, amelyen a költészet napja alkalmából mintegy 70 kortárs magyar költő olvassa fel verseit pénteken a színház Mikroszínpadán. A Magyar Rádió nonprofit Zrt., a Magyar Napló Kiadó, valamint a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) szervezésében megvalósuló egész napos Versmaraton keretein belül Az év versei 2014 című antológia szerzőit ismerheti meg a közönség. A rendezvény 11 órától 23 óráig tart, amely során saját verseiket szavalják el a költők a színpadon. Az ingyenesen látogatható esemény idei évi újdonsága az, hogy a programot a tanórákhoz igazították, ezért 45 perces blokkokban beszélgetnek a Kossuth Rádióból ismert műsorvezetők a költőkkel. Kövesdy Zsuzsanna és Visy László lesznek a nap házigazdái.

Április 11-én a költészet napja ünnepléseként, a Magyar Állami Operaház szervezésében,

pénteken 15 órától, az Operaház Székely Bertalan termében Eperjes Károly Kossuth-díjas színművész zenés rendhagyó irodalmi műsora várja a versek szerelmeseit, gordonkán közreműködik Négyessy Katalin. A szűk körű, ünnepélyes hangulatú délután operaházi művészek programjával folytatódik 16.30 órától. A Magyar dalok magyar versekre című összeállításban XX. századi istenkereső költők megzenésített verseit hallgathatja meg a közönség. A költeményeket feldolgozó zeneművek között Kodály Zoltán és Sugár Rezső kompozíciói is felcsendülnek. De a szerzők sorában az Operaház kórusának szerzőpárosa, Andrássy Frigyes és Andrássy Krisztina is szerepel. A költészet tiszteletére rendezett eseményeken Fodor Beatrix, Simon Krisztina, Nyári Zoltán és Andrássy Frigyes énekhangját élvezheti a közönség. Közreműködnek a Magyar Állami Operaház énekkari művészei: Takács András, Tóth Árpád, Zsigmond Géza és Fenyvesi Attila, zongorán kísér Andrássy Krisztina.

Kőbányán, április 11-én 11 óra 11 perckor közel ezer kisiskolás szavalja el, majd jelnyelven adja elő József Attila Hull a levél a fáról című versét. A Takács Erika jeltolmács és Weisz Fanni siket modell segítségével jelnyelven előadott vers után Sebő Ferenc előadóművész és együttese énekli el a megzenésített költeményt. A költészet parkjában pedig, Varró Dániel fog rendhagyó irodalomórát tartani. Aminek a keretei között lehetőség lesz versírásra egy kiállított írógépen, kézzel olvasásra, azaz ismert verssorok felismerésére tapintással, illetve kedves verssorok felírására az idézetek falára, amit a verslabirintusban találhatnak meg a résztvevők.

Célszerű megtekinteni a Költészet Napi Vásárt is a Deák tértől nem messze található Városháza téren,

ami 2014. április 10 és 13 között fognak megrendezni Budapesten: irodalommal, költészettel, könyvekkel tarkított kirakodóvásárt szervez a Kultunio Alapítvány. A rendhagyó esemény egy igazi nagyvárosi vásári forgatag lesz, ahol a főszerep a kézműves termékek és gasztronómiai finomságok mellett a költészeté lesz.

Sokan és sokféle módon emlékeznek meg József Attila születésnapjáról. Az Alapítvány költészet napja alkalmából ünnepet szervez, hiszen a jó költemény helytáll magáért, több a híve, mint gondolnánk. A szervezők hiszik, hogy sokakban megmozdul valami régi-új élmény, hangulat, ha szembe találkozik egy verssel, ha ismerős, vagy éppen újdonságában megkapó szavakat hall. Ezenfelül a verseket egy igen népszerű tematika szerint, a szerelem köré csoportosítva gyűjtik össze és adják át a közönségnek. Emellett folyamatosan működni fog majd a Nyitott mikrofon, melynek kezeléséről, életben tartásáról az Ady Gimnázium humán szakos diákjai fognak gondoskodni. A pódiumon pedig a Supka Géza Alapítvány szervezésében a Móra, a Kolibri, a Manó kiadók tartanak gyermekek számára irodalmi programokat könyvekről és versekről.

Érdemes megemlíteni a Csillagszálló lap tevékenységét is, ami eredetileg a hajléktalanok megsegítésének céljával jött létre.

Ezt a nemes célt ma is szolgálja, de időközben kibővült, és az egyik nagyon értékes és mozgékony szépirodalmi fórummá vált. Mozgékony, hiszen ismert, nagy nevek mellett újra és újra rátalál komoly értékekre, vállalkozik új szerzők bemutatására. Irodalmi-zenés programjai biztos csemegének számítanak értők és érdeklődők számára egyaránt.

A költészet napjaA Forrai Sándor Művészeti Szakközépiskola diákjainak tanulmányai között a divattervezés is  szerepel.  A produkció szerint maguk a tervezők, mint modellek mutatják be ruháikat úgy, hogy  minden öltözékhez egy-egy szerelmes verset rendelnek. A bemutató végén a több mint húsz modell az általa bemutatott versekből „megépíti” az Ismeretlen szerelmes emlékművét. És ahogy emlékműnél szokás, elhelyezheti ki-ki az emlékezés mécseseit, virágát a szerelmei emlékére.

A programokon megtekinthető lesz egy korabeli egy karos nyomdagép, illetve a nyomdász, aki kézzel „szedi a betűket”. Helyben rendelésre kiszedi-kinyomtatja a kedves verset, szakaszt, sort, amit érdemes helyben ajándékozni, az emlékműre kitűzni, vagy haza vinni. A költemény megfogalmazásában pedig az Írj szerelmes verset! program keretei között szakértők állnak az érdeklődők rendelkezésére. A Petőfi Irodalmi Múzeum archívumának köszönhetően arra is lehetőség lesz, hogy az Arany hangok sorozat lemezeiről meghallgathassunk Karinthy Frigyest, Babits Mihályt, Szabó Lőrincet, Füst Milánt és még sok más költő eredeti hangját.

A vásár kiemelt vendégei továbbá a Szlovák Intézet és a Fővárosi Szlovák Kisebbségi Önkormányzat, akik szintén színes programokkal várják a nagyközönséget. Ezenkívül a Dawn Alapítvány kézműves műhelye is megtalálható a vásári forgatagban, termékeiket „jó szívvel” ajánlják a „jó szívűeknek”.Previous Időutazás a Mezőgazdasági Múzeumban
Next Húsvét - Miért éppen tojás?

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

hét − 6 =