Radnóti Miklós Emléknap a Szegedi Tudományegyetemen!


Radnóti Miklós Emléknap
Olvasási idő: < 1 perc

Szegeden emléknappal tisztelegnek Radnóti Miklós előtt!

Radnóti Miklós születésének napján, 2022. május 5-én csütörtökön, délután egytől hajnali egy óráig tartó versolvasással, kiállítással, emléksétával, valamint dokumentumfilm-vetítéssel tisztelegnek a szervező SZTE NKI Kulturális Iroda munkatársai és a programon résztvevők, a Szegedi Tudományegyetem egykori diákja, a költő emléke előtt.

Az emléknap 13 órakor a „Radnóti egytől egyig” című programmal veszi kezdetét, melyen délután egy órától hajnal egyig a Rektori Épület előtt olvassák fel a Radnóti Miklós összes versét. A programot Dr. Fendler Judit, a Szegedi Tudományegyetem kancellárja nyitja meg. Verset olvasnak majd többek között a Klebelsberg Könyvtár munkatársai, az Universitas Szimfonikus Zenekar és a Szegedi Egyetemi Színház tagjai. Ezt megelőzően, a Vers Délben programon is Radnóti verset mond majd el Tóth Péter Lóránt versvándor.

Az SZTE Tanulmányi és Információs Központ elől 14 óra 30 perckor induló emlékséta azokat a helyeket érinti, ahol a költő is élt, alkotott vagy valamilyen módon kapcsolódott hozzá.

18 órakor a Rektori Épület átriumában Sonkodi Rita festőművész kiállítását Prof. Dr. Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem rektora nyitja meg. Később, az SZTE NKI Kulturális Iroda által, a hallgatók részére kiírt tavaszi előadói versenyek és alkotói pályázatok díjait is átadja.

„Egyetemünk művésztanáraként és festőként húsz esztendeje tanítom a hallgatókat a művészet szeretetére. Ezzel az ecsettel szeretnék tisztelegni olyan ikonikus személyek előtt, mint Klebelsberg Kuno vagy Szent-Györgyi Albert, kiknek szellemisége a mai napig itt él” – fogalmazott Sonkodi Rita, aki festményén Radnóti Miklós noteszának utolsó lapját is megörökítette.

A REÖK Stúdiószínpadán 18 óra 30 perckor kezdődik a „Lélek vagyok, élni szeretnék!” – Krónika Radnóti Miklós utolsó hónapjairól című előadás, amelyet a Bori notesz és a költő más versei alapján Tóth Péter Lóránt, versvándor előadásában hallhatunk. Az esemény zárásaként pedig, 20 óra 30 perctől vetítik a Radnóti nyomában című dokumentumfilmet, a REÖK Zöld szalonjában.Previous Műveltségi kvíz a TudományPláza kvízek alapján
Next Vajon léteznek (még) fekete tigrisek?

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenhat − 14 =