Óriás panda – Hitek és tévhitek


Panda - Tele van a hírek pandákkal és a megmentésükért folytatott harccal, ám ennek ellenére igen csekély a tudásunk és a valóság ismeretünk a pandákal kapcsolatban.
Olvasási idő: < 1 perc

Tele van a hírek pandákkal és a megmentésükért folytatott harccal,

ám ennek ellenére igen csekély a tudásunk és a valóság ismeretünk a pandákal kapcsolatban.

  1. Kevesen tudják, hogy tavaly a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Hawaiin adott ki tájékoztatást arról, hogy a kínai óriáspanda kikerült a kihalással fenyegetett állatok vörös listájának „veszélyeztetett” kategóriájából, és a „sebezhető” csoportba került át.
  2. Az óriáspanda populációjának növekedése az orvvadászat elleni harcnak és az állat élőhelye helyreállításának köszönhető. De más kutatások szerint a klímaváltozás hatása miatt mintegy 35 százalékkal csökkenni fog a bambuszerdők területe, ami újra veszélybe sodorhatja az óriáspandákat.
  3. A pandákat kis cukorfalatoknak tartják, de hihetetlenül vaskos állkapcsuk és koponyájuk komoly sérüléseket okozhat. Állkapcsuk harapóereje bármelyik ragadózóéval vetekszik.
  4. Az óriáspandáknak különleges reprodukciós ciklusuk van, a felnőtt női egyedek évente egyszer csak két maximum három napig termékenyek. Ennek ellensúlyozására a vadon élő pandák óránkét tucatszor képesek a párzásra.
  5. A pandák csak 99%-ban vegetáriánusok. Ha úgy tartja kedvük, nem csak bambuszt esznek, hanem kisebb állatokat és halakat is.
  6. A legtöbb medvétől eltérően a pandák nem hibernálnak, azaz nem alszanak téli álmot. A bambuszból álló étrend nem is teszi lehetővé számukra, hogy elegendő zsírtartalékot képezzenek a tél idejére.
  7. Az óriás pandák nem képesek állni, mint a Po, a Kungfu Pandában, de jó fa- és hegymászók, és mint más medvék sokszor úsznak is. 
  8. A panda csontjai kétszer olyan nehezek, mint a többi állat azonos méretű csontjai.
  9. Nem minden óriási panda fekete-fehér! Néhány barna és fehér, de ezek nagyon ritkák.
  10. Az óriáspandák egyedülálló „hüvelykujjal”rendelkeznek, amelyet a bambuszszárak tartására használnak. Ez a hüvelykujj valójában egy módosult csuklócsont.

10 +1 A medvecsalád többi tagjától eltérően a pandák nem használnak arckifejezést a kommunikációhoz. Ha az egyik panda másikat fenyegeti fejjel lefelé bámul az ellenfelére. 

 

Óriás panda - Hitek és tévhitek - TUDOMÁNYPLÁZA

 Previous Meghalt Császár Ákos matematikus
Next Triász kori plezioszaurusz maradványok

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1 × öt =