VIN szám – gyártástól a viszonteladásig; a jármű életciklusának nyomon követése


VIN szám – gyártástól a viszonteladásig; a jármű életciklusának nyomon követése
Olvasási idő: 2 perc

Főleg adás-vétel esetén fontos ellenőriznünk az autó előtörténetét. Ez azért is lényeges, mert nagyon sok trükköző próbál megválni az autójától, amik között akár lopottak is lehetnek.

Ezért a legjobb, ha még a megvásárlás előtt ellenőrizzük a VIN számot. A VIN szám teljesen feltárja a kocsi múltját és jelenét.

A gépjármű legfontosabb azonosítója: a VIN szám

Az alvázszám, vagyis VIN szám egy 17 karakterből összerakott, számokból és betűkből álló azonosító. Minden autógyárból kiguruló gépjármű egyedi VIN számmal rendelkezik, ezért nem csak a gyártási éve, de annak helye és még a gyártósor kódszáma is ellenőrizhető rajta. A VIN szám alá tehát minden autóval kapcsolatos adatot felvisznek, és ezek nemzetközi szinten ellenőrizhetőek.

Azonban az alvázszám már önmagában is rengeteg információt hordoz. Az első három karaktere például a gyártási helyet jelöli, amíg a középső számsor a modell típusát és a gyártási évet takarja. Ezen kívül a számsor végén találjuk meg például az olyan adatok karaktereit, mint az autó egyedi sorszáma. Ez a karaktersor végigkíséri az autó egész élettörténetét, amiben a forgalomba állítás, illetve az esetleges kivonás dátuma is szerepel.

A VIN szám beütésével minden apró adat lekérhető már online is. Vagyis el sem kell hagynunk az otthonunkat ahhoz, hogy minden fontos adatot megtudjunk egy autóról. Elég csak a carvertical.com/hu oldalra kattintani, és beírni a minket érdeklő autó VIN számát. Ebben az adatsorban minden korábbi és jelenlegi tulajdonos listázását megtaláljuk, valamint a szervizek idejét, típusát, de az esetleges balesetekről is értesülünk. Ezen kívül a VIN szám arról is tájékoztat minket, ha a gépjármű lopott.

A VIN szám segítségével viszont minden olyat megtudunk az autóról, amit az eladó nem akart elmondani. Nem ritka sajnos még ma sem, hogy olyan autókat próbálnak eladni, amiket elloptak. Viszont, ami még ennél is gyakoribb, hogy az eladáskor például egy balesetet próbálnak eltussolni előlünk. 

A VIN szám fontossága

A VIN szám az autólopások felderítésében általában egy igen jól ismert segítség. Azonban azt kevesen tudják, hogy ez a szám nem csak a gépkocsi alvázába kerül beütésre. Egy autó akár 14 helyen is jelölve lehet ezzel a számsorral.

Ha minden VIN szám egyezik az autón, akkor garantált, hogy nem volt a kocsinak olyan komoly balesete, ami a nagyobb és lényegesebb alkatrészek cseréjét indokolta volna. Ez a szám ugyanis főleg olyan helyekre kerül feltüntetésre, ami baleseteknél gyakran megsérül. Például a motorháztetőn, csomagtartón, az üléseknél és a szélvédőnél is találkozhatunk többek között vele. Ezért, ha például az eladó azt mondja nekünk, hogy nem volt soha semmi cserélve az autón, de eltérnek a VIN számok, akkor nagy eséllyel nem mond igazat.

Viszont a teljes igazságot már önmagában az is megmutatja, ha egyszerűen csak lekérdezzük az adatokat a VIN számok alapján. A legjobb az egészben, hogy nem is kell személyesen találkozni ehhez az adatlekérés előtt. Vagyis nincs felesleges utazgatás és találkozó az eladóval. Ha online megtettük a lekérdezést, akkor már könnyedén tudunk dönteni, hogy érdemes-e foglalkozni az autó megvételével. Ha pedig a tulajdonos nem hajlandó elárulni a kocsi VIN számát, már az is gyanús lehet, és jobb, ha elállunk a vételtől.Previous Megcáfolták a Zahavi-féle hátrányelvet, de még nem figyelt fel rá a világ
Next Melatonin mizéria

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizennégy − tizenkettő =