Hamarosan nyit a szarvasi Körösvölgyi Állatpark


Hamarosan nyit a szarvasi Körösvölgyi Állatpark
Olvasási idő: 2 perc

Március 15-én nyitja meg kapuit az idei szezonban a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Szarvason található Körösvölgyi Állatparkja.

Idén számos fejlesztéssel és programmal várják az érdeklődőket. A nyitás napján délelőtt vízimadarak látványetetésére várják az érdeklődőket, akik az idei Év madaráról, az erdei fülesbagolyról is sok érdekességet tudhatnak meg. Megnyílik a madárvonulás érdekességeit és legjeit bemutató, Útlevél nélkül a Föld körül című időszaki kiállítás is, amely november 8-ig látogatható majd.

A Körösvölgyi Állatpark területén – egy román-magyar együttműködésből létrejött nyertes pályázatnak, valamint egy uniós tendernek köszönhetően – több korszerűsítés is zajlik. Épül két új közösségi épület, egy úgynevezett lombterasz kilátó, továbbá hajókikötőt és parkolókat is kialakítanak. Elkészült az új gyíkkifutó is, ahova várhatóan az év közepén érkeznek az állatok. Ekkor láthatják először a látogatók a park másik új állatfaját, a szürkefarkas-kölyköket is. Viszont az új kisállatsimogatóban a kecskéket és a nyulakat már márciusban lehet szeretgetni.

A parkban jelenleg mintegy 40-féle madár-, emlős- és halfaj egyedeit tekinthetik meg az érdeklődők. Az itt élő állatok részben különböző fajvédelmi programokban résztvevő állatfajok példányai, részben pedig – különböző okok miatt – a természetben önálló életre alkalmatlan egyedek. Az Anna-ligeti Tanösvény mentén, mintegy 1450 méteres szakaszon, 9 madárvolier, négy ragadozóház, lekerített vizes élőhely, külön átjárható mókusház, kültéri teknős terrárium, 4 nagy kifutó egy speciális, veszélyes állat tartására alkalmas kifutó, a látogatóközpont épületében pedig egy 7000 literes akváriumrendszer ad otthont a bemutatott állatoknak.

Az állatpark lakói között védett és nem védett fajok egyaránt vannak.

A látogatók olyan, rejtett életmódot élő állatokkal is találkozhatnak, mint a nyuszt, a borz, a nyestkutya, valamint az aranysakál. Az Anna-ligetben láthatnak gímszarvast, őzet, dámszarvast, vaddisznót és rókát is, amelyek általánosan ismert fajnak számítanak, mégis ritkán kerülnek a természetjárók szeme elé a szabadban.

A kialakított vizes élőhelyen vízi madarak, mocsári teknősök, halak élnek. A park legnagyobb attrakcióját az európai bölények jelentik, amelyek a Maros és a Sárrét közti terület régmúlt élővilágát idézik. Ezek ma már a Dél-Alföldön sehol sem élnek vadon. A Körösvölgyi Állatpark az év során sok programmal készül. Lesz egyebek mellett Túzok Tusa természetismereti vetélkedő, gyermeknap, gyógynövényes pünkösdölés, szünidei állatmustra, gombaismereti börze, állatkertek éjszakája, szakvezetéses túrák és látványetetések várják az érdeklődőket. A programokról a www.kmnp.hu oldalon lehet bővebb információkat találni.Previous A szélenergia okozta hulladékprobléma
Next Mélytengeri korallkertek

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

10 − kilenc =