Krémszínű tojás: új magyar kuriózum


Krémszínű tojás: új magyar kuriózum
Fotó: Búza Ildikó
Olvasási idő: 2 perc

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Kaposvári Campusa és a Bábolna Tetra Kft. egy olyan különleges, új tojóhibridet nemesített, amely csodálatos krémszínű tojást tojik.

A kuriózum a hazai piacon is elérhető, így a tojás akár már a húsvéti ünnepeken is a szemfüles magyar vásárló asztalára kerülhet az ünnepi sonka mellé. Kultúránk és hagyományaink miatt a magyar emberek húsvéti asztaláról két dolog biztosan nem hiányozhat, a sonka és a tojás. Főleg, mert a tojásfestéshez is kell. Arra pedig, a magyar kuriózum, a krémszínű tojás is szuper lesz.

Úgy tűnik azonban, hogy Európában is változnak a trendek. Ehhez alkalmazkodva a kereskedők is egyre inkább keresik a jellegzetesen krémszínű tojásokat.
Fotó: Búza Ildikó

„A tojással kapcsolatban az első dolog, amit a fogyasztó a vásárláskor érzékel, a tojáshéj színe. Annak ellenére, hogy a héj színe nem befolyásolja a tojás biológiai értékét. A világ tyúktojás-termelését ilyen szempontból két részre lehet bontani. Nagyjából a fele mészfehér színű, míg a másik felét a barna különböző árnyalatai adják. A fehér tojásokat a Leghorn-típusú, könnyű testű tojóhibridek tojják. Míg a barna mészhéjú tojásokat termelő hibrideket Rhode típusú hibrideknek szokás nevezni. Európa a barna színű tojást kedveli, és a fehér színű tojásra úgy csodálkozik rá, mintha műtojás lenne” – magyarázza Dr. Sütő Zoltán, a MATE Kaposvári Campus egyetemi tanára.

Úgy tűnik azonban, hogy Európában is változnak a trendek.

Ehhez alkalmazkodva a kereskedők is egyre inkább keresik a jellegzetesen krémszínű tojás beszerzésének lehetőségét. Ez a szemnek nagyon tetszetős tojáshéjszín a délkelet-ázsiai dzsungelekben őshonos vadtyúk fajokra jellemző, ami a Leghorn- és a Rhode-fajta, illetve az ezekre visszavezethető tenyészvonalak keresztezésével állítható elő.

Reagálva ezekre a piaci igényekre, a Bábolna Tetra Kft. négy évvel ezelőtt közös kutatás-fejlesztési programot indított a MATE Kaposvári Campusával. A projekt eredményeként pedig megszületett a hazai nemesítésű TETRA Tint tojóhibrid.

„A tojások minőségének műszeres mérése, a CT-vel végzett testösszetétel-vizsgálatok, a tojók viselkedésének infrakamerás megfigyelése és a tollazatállapot minősítésének köszönhetően a legalkalmasabb tenyészvonalakat sikerült kiválasztani az új hibrid előállításához” – hangsúlyozza Dr. Sütő Zoltán.

Az új tojóhibrid nemesítése nem csupán a piac elvárásainak felel meg. Reagál a XXI. század egyik legnagyobb kihívására, a klímaváltozásra is. Az új hibrid ugyanis fehér tollszínű, finom csontozatú, kisebb testű, jobb takarmányértékesítő. De legfőképpen toleránsabb a magas környezeti hőmérséklettel szemben.

Az új hibrid ugyanis fehér tollszínű, finom csontozatú, kisebb testű, jobb takarmányértékesítő.
Fotó: Búza Ildikó


Previous Mire jó egy korhadt, kiszáradt úgynevezett holt fa?
Next Új képzési program: Üzleti ismeretek gyógyszerészhallgatóknak

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

15 + tizennégy =