Mitől karácsony a karácsony és mitől nem az, aminek lennie kellene?


Mitől karácsony a karácsony, és mitől nem az?
Olvasási idő: 4 perc

Karácsony tipikusan az az ünnep, amit széles körben, mondhatni mindnyájan megünneplünk, csak mindenhol egy kicsit másképpen.

Akkor van jóvilág, ha a karácsony meleg!Leszámítva azokat a kultúrákat, melyeknek nem része a kereszténység, ezekben a napokban kiemelt figyelmet kap a szeretet és ahol megajándékozzák egymást, hol csak a gyerekek kapnak meglepetést. Hol valami igazán különlegeset szabad csak ajándékozni, hol csak apróságot. Vannak, akik szenteste adják át ezeket, vannak, akik másnap reggel. Van, ahol összegyűlik az egész család, és van ahol csak a következő három nap ebédjeinél találkoznak.

Természetesen, ezek az egymás közötti megállapodásokon és nemzeti, családi hagyományokon nyugvó szabályok. Éppen emiatt számtalan példát találhatunk arra, hogyan is néz ki ez az ünnep, mi a menetrendje. De mégis, akkor mitől (lehet) karácsony a karácsony? A választ a pszichológiában találhatjuk meg, hiszen naivak lennénk, ha pont az ünnepeknek nem tulajdonítanánk valamilyen pszichológiai tartalmat.

Mifelénk – ez igaz Magyarországra éppen úgy, mint nyugatabbra és északabbra – az ünnep, mondhatni meglehetősen bensőséges és meleg. Szükség is van rá, mert az időjárás legtöbbször nagyon rideg tud lenni odakint.

A hűvös szelek és nagy hideg kapcsán gyakran lehangolódunk, depressziós hangulatba kerülünk. Éppen ezért szükséges ezt feloldani és ellenpontozni. Mivel az ünnep már önmagában hordozza a várakozás örömét, ezt kiterjeszthetjük magára a hazatérésre is. Ezzel rövidül a sötét és latyakos utcán való hazautazás belső, szubjektív ideje, ami igencsak hasznos lehet, ha a minimálisra szeretnénk csökkenteni a borongós hangulatban eltöltött perceink számát.

Ezek a viszonyulások, ellenpontok koránt sem annyira triviális dolgok, mint elsőre gondolnánk. A hangulat romlása ugyanis nem áll önmagában. Ez az időszak gyakran a családi, egzisztenciális, egészségügyi, vagy párkapcsolati krízisek ideje is. Legalábbis sokaknál. Kivételesen rosszul tud esni, ha ezek bármelyike a karácsonyi időszakban esik meg velünk. Azt is mondhatnánk, hogy régen bizonyos szempontból egy horror volt a karácsony, na de erről egy másik cikkben írtunk.

Azok, akik belegondolnak a fentiekbe, tudattalanjuk máris előkutat egy szót: öngyilkosság. Ugyanis régóta számít hivatkozási pontnak az öngyilkossági adatokra való rámutatás az ünnepek kapcsán. A számok megugrása azonban legenda. Az Eurostat 2011-2015 közötti statisztikái egyáltalán nem támasztják alá azt a közkeletű nézetet, hogy a karácsonyi időszakban többen vetnek véget önkezükkel az életüknek, mint az év során bármikor.

Ha ez nincs is így, azért az elmagányosodás és depresszív hangulat igenis jelen van sokak életében ez idő tájt.

A pszichológusok ezt hívják ,,christmas blues”-nak, ami egy komplex tünetegyüttes. Lényegében arról szól, hogy az adott személy stresszforrásként éli meg a karácsonyt, annak körülményeit.

A karácsony nem karácsony a depressziótól!A téli depresszió mellett, a levertség forrása lehet az anyagiasság, a kimerültség, a magány vagy éppen a családi kötelességek. Alapvető objektív igazság, hogy különbözően képzeljük el a tökéletes karácsonyt, és különbözőképpen szenvedhetünk is miatta.

Legkönnyebben az anyagiak hiánya, vagy a túlköltekezés miatt kialakult általános rosszkedven lehet segíteni. Nem szükséges a legdrágább ajándékokkal meglepni egymást. Jó, ha a kör szűkül egy meghatározott csoportra, például a gyerekekére. Legyen a költendő összegnek megszabott felső határa. A drága éttermet, vagy fürdőt váltsa fel az otthoni sütögetés. Bár a szociális és családi élet igazán drága tud lenni, egyúttal megtárgyalhatjuk velük, hogy mindenkinek jobb, ha a drágaság helyett a kreativitásra, a kivagyiság helyett egymásra figyelünk.

Ha a családdal, vagy nagyobb társasággal, barátainkkal kerülünk konfliktusba bármi okból, fontos, hogy tudjuk menedzselni a helyzetet.

A társaságban, emberek között érdemes realisztikus elvárásokat alkalmazni egymás felé. Valószínűleg a családi összejövetel nem az ideális, filmkockákra kívánkozó vendégfogadás lesz. Erre jobb felkészülni. Továbbá megoldást jelenthet, ha a gyerekeket toljuk az előtérbe és az ő őszinte örömükről szól a karácsony, hiszen nagy az esély arra, hogy a jókedvük ránk is átragad.

Érdemes figyelnünk az ünnepi alkoholfogyasztásunkra is. Tudvalevő, hogy az alkohol jó stresszoldó, de a túladagolása eltorzíthatja ítélőképességünket és fokozhatja a kellemetlen emlékek előtolulását. Ebben az időszakban előforduló pszichopatológiás esetek számában nagy arányt képvisel a megnövekedett alkoholfogyasztás.

A magány és depresszió ellen ma már hathatós segítséget tud nyújtani az internetes kommunikáció. Emellett érdemes új társaságokat felkeresni, közösségbe járni. Jó megoldás lehet önkénteskedni, ilyenkor ugyanis tárt karokkal fogadják a segíteni vágyókat, akik gazdagabbak lehetnek a segítségnyújtás örömének érzésével.

Mindezek mellett, főleg, ha egyedül vagyunk, készíthetünk tervet karácsonyra, hogy megkíméljük magunkat a zavaró spontaneitástól, esetleg előre tudjuk, hogy hol, kikkel és mit fogunk csinálni. Készítsünk magunknak különleges reggelit, ajándékozzuk meg saját magunkat. Éreztessük magunkkal, hogy ez egy különleges időpont, ez karácsony. Azért, hogy meglelhessük a kiutat és valóban egy jól sikerült ünnepet hozzunk létre, szükséges, hogy megismerjük magunkat.

Kik is vagyunk mi ez idő tájt?

Ehhez nyújthatnak hathatós segítséget, egyes pszichológusok által kidolgozott ideáltípusok. Mint például a tradicionális, racionális, hedonista, hevenyészett, illetve eklektikus.

A tradicionális típus mindene az ünnep és a hangulat. Semmiért sem adná fel a hagyományt, vagyis azt, hogy minden egy szigorú menetrend alapján készüljön el és folyjék le. Számára a megfelelés és fényűzés számít igazán. Főleg neki szólnak a karácsonyi dalok és a hatalmas akciók a boltok polcain.

Ezzel szemben a racionális – mint azt a neve is sugallja –, úgy véli, hogy nincs szükség az álszenteskedésre. Tudja, hogy Jézus nem akkor és nem olyan körülmények között született és ennek sokszor hangot is ad. Már nagyon korán felvilágosítja gyermekeit, hogy az ünnepkörben mi legenda és mi hamis. Leginkább ők vásárolják a műfenyőt, tiltakozva az erdőirtások ellen.

A harmadik típus a hedonista: az élvezetek és élmények halmozója. Maximálisan kihasználja, hogy pihenhet, falánk és kirívóan anyagias lehet. Szerinte az ünnep egy társadalom által létrehozott esemény, amely pusztán arról szól, hogy mindenki jól érezze magát.

Léteznek karácsonyi személyiségtípusok is!A megszokottól eltérő kategória a negyedik: a hevenyészett. Számukra az ünnep nem hordoz semmiféle különleges jelentéstartalmat. Gyakran utoljára szerzik be az ajándékokat, mert csak nyűgöt jelent számukra ez az időszak. Szeretik, ha ilyenkor is dolgozhatnak. Az emberekkel való kontaktus felvételét gyakran elutasítják, mert ilyenkor hipokritának bélyegeznek olyanokat, akik szeretik a karácsonyt.

Végül az ötödik típus mindegyiktől markánsan eltérő, eklektikus. Érett személyiség jellemzi: szerinte nem az ember szolgálja a karácsonyt. Az ilyen típusú ember el tud szakadni a reklámok és az elvárások nyomásától. Nem lesz görcsös a szeretetadás, azaz karácsony másnapján is megöleli a szeretteit, vagy egy hétköznapi napon még ajándékot is vesz nekik csupa kedvességből. Ne gondoljuk, hogy náluk elveszne a tradíció vagy a szenvedély, sőt itt válik igazán értékké az, amit más erővel szeretne megteremteni. A család nem eszmét akar demonstrálni, hanem örül az együttlétnek. Mindenki az lehet, ami, és mindenkit önmagáért szeretnek.

Ha bármelyik ideáltípusban magunkra ismertünk, nem kell sajnálkozni afelett, hogy nyilvánvalóan az első és az utolsó kategória passzol leginkább a megszokott, média által felerősített karácsonyi elvárásokhoz. Innentől kezdve ugyanis a kiindulópont adott, ezáltal képesek leszünk a saját igényeinknek megfelelően eltölteni ezt az időszakot. Ami a szeretetről és egymás elfogadásáról is szól.

Mert ettől színes a világ.

Forrás:Previous Hungarikum-e a szaloncukor?
Next Megújul a BGE Buzogány utcai épületegyüttese

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

öt × egy =