Szombathely lesz a Múzeumok Éjszakájának központi helyszíne


Szombathely lesz a Múzeumok Éjszakájának központi helyszíne
Olvasási idő: < 1 perc

Idén Szombathely lesz a Múzeumok Éjszakája országos rendezvénysorozat központi helyszíne.

Június 22-én nyolc helyszínen számtalan programmal készülnek a szombathelyi szervezők. Többek között három kiállítást is megnyitnak. A 17. alkalommal megrendezett országos programsorozatot célja, hogy a résztvevők megéljék azt a pillanatot, amelyet egy múzeumban egy képpel vagy kiállított tárggyal szemben megélhet a látogató. Átélni azt a pillanatot, amikor megismerünk és megértünk valamit, az olyan varázslat, amelynek jó részesévé válni – akár a természetről, akár a tudományról, akár a művészetekről legyen is szó. A Kultúráért Felelős Államtitkárság is minden évben kiválaszt egy kiemelt témát és egy főszereplő várost – ekképpen adva „egyéniséget” az egyes évek rendezvényeinek.

Az idei év fő gondolata, kiemelt tematikája a digitalizáció és az utazás. Az idei év főszereplő városa Szombathely. Eger, Kecskemét, Debrecen és Pécs után egy nyugat-dunántúli város kap lehetőséget, hogy kiemelt helyszínként vegyen részt a Múzeumok Éjszakája programon. A szombathelyi Savaria Múzeum gyűjteményeiben mintegy félmillió tárgyat őriznek, itt található például Közép-Európa legnagyobb pannon korú ősnövénygyűjteménye is.

Különösen vonzó helyszín még az Iseum,

ahol Isis istennő savariai szentély-együttesének jelentős része csodálható meg. Megnyílik a Savaria Múzeum új állandó kiállításának következő egysége, amely az őskor és az ókor után Vas megye és Sabaria népvándorlás- és középkori történetét mutatja be

A Smidt Múzeumban nyílik az idei, KÉPTÉR című tematikus kiállítássorozatunk első darabja. Egy szelet Szombathely címmel – ez a város kávéházainak és cukrászdáinak történetével foglalkozik a kiegyezéstől a II. világháborúig. A Szombathelyi Képtárban pedig, 30 alatt címmel fiatal, pályakezdő alkotók mutatkoznak be. Az idei év újdonsága, hogy Savaria Szimfonikus Zenekar is bekapcsolódik a programsorozatba.

A helyszínek tehát a következők: Savaria Múzeum, Smidt Múzeum, Iseum Savariense, Szombathelyi Képtár, MNL Vas Megyei Levéltára, Szombathelyi Törvényszék, Vasút (MÁV, GySEV), Bartók-terem.Previous Csernobil tényszerűen
Next A vízipók tényleg csodapók

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

12 − 4 =