Anyag- és szerkezetanalitikai kutatások


Anyag- és szerkezetanalitikai kutatások
Olvasási idő: 2 perc

Katasztrófák megelőzését is szolgálhatják a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karán (PTE MIK) végzett anyag- és szerkezetanalitikai kutatások.

A modern anyag- és szerkezetanalitikai vizsgálatoknak köszönhetően a jövőben előrejelezhetők lesznek a 2010-es ajkai vörösiszap-katasztrófához vagy a 2018-as genovai hídleszakadáshoz hasonló balesetek. A PTE MIK-en létrehozott Anyag- és Szerkezetanalitika – SMART diagnosztikai eljárások kutatócsoport olyan módszereket kutat és tesztel, amelyek épített környezetünk biztonságának növelésében és fenntartásában segítenek. Roncsolásmentes eljárásokkal úgy képesek megállapítani az építmények tartószerkezeti biztonságát, teherbíró képességét, hogy semmilyen fizikai behatás nem éri a szerkezetet. De mindezek mellett lépesek meghatározni a szerkezetek mozgását is.

A kutatásokban az építőmérnökök geofizikai módszerekkel, például radarral, a közeljövőben pedig már műholdradarral is vizsgálhatják a tartószerkezeteket. Így képesek pontosan meghatározni azok pozíciójának változásait, és az akár milliméteres nagyságrendű elmozdulásokat detektálva előre tudják jelezni az esetleges katasztrófákat.

Így képesek pontosan meghatározni azok pozíciójának változásait, és az akár milliméteres nagyságrendű elmozdulásokat detektálva előre tudják jelezni az esetleges katasztrófákat.

Ahhoz, hogy egy épületszerkezet tartószerkezeti biztonságát, megbízhatóságát, teherbíró képességét meg tudjuk állapítani, ismerni kell többek között a szerkezet jellemzőit. Például a a geometriai és anyagjellemzőket, valamint a létezése során szerzett sérülések, károsodások mértékét. A hosszabb időre tervezett épületek esetében elengedhetetlen, hogy a szakemberek tisztában legyenek az elhasználódás mértékével. Azaz az olyan hibákkal, amiket különböző speciális diagnosztikai módszerekkel lehet meghatározni. A belső károsodások detektálását, felismerését mágneses vagy elektromágneses módszerek, endoszkópos vizsgálatok, speciális anyagvizsgálati eljárások alkotják. Míg a globális tartószerkezeti állapot változását 3D lézerszkenner, drónok, számítógépes modellezőprogramok is segítik. A többféle diagnosztikai eljárás együttes alkalmazása segít az épület műszaki állapotának meghatározásában, illetve a célnak megfelelő megoldás megtalálásában.

A PTE MIK-en mintegy tíz éve működik a szerkezetek diagnosztikájával és analízisével foglalkozó kutatócsoportA PTE MIK-en mintegy tíz éve működik a szerkezetek diagnosztikájával és analízisével foglalkozó kutatócsoport, amely számos nagyobb nemzetközi projektben, pályázaton vett részt a mostani szakmai platform elődjeként. Korszerű eszközparkjukat is ezek segítségével tudták fejleszteni. Az Anyag- és Szerkezetanalitika – SMART kutatásai a tartószerkezeti biztonság mellett az építőanyagok emberi egészségre gyakorolt káros hatásainak vizsgálatával, valamint az ipari és építési hulladékanyagok újrahasznosítása révén megvalósuló környezetterhelés csökkentésével is foglalkoznak. Vizsgálják többek között az újrahasznosított alapanyagokból készült új építőanyagok (elsősorban cementkötésű anyagok) mikrojellemzőit, és az emberi egészségre gyakorolt káros hatásukat.

Egy másik, ugyancsak fontos kutatási terület a betonhulladékok újrahasznosításához kapcsolódik.

Jelenleg világszerte hatalmas mennyiségű betonhulladék keletkezik, ezek tárolása, észszerű újrahasznosítása egyre nagyobb gondot okoz. A kutatócsoport egy olyan új anyagvizsgálati és tervezési módszertant dolgoz ki, amellyel várhatóan az eddiginél sokkal hatékonyabban lehet majd ezt a hulladékanyagot ismét felhasználni. A kutatások elsődleges várható eredménye a piaci hasznosulás, de emellett az új tudományos eredményeket is rendszeresen publikálják.

Az Anyag- és Szerkezetanalitika – SMART diagnosztikai eljárások kutatócsoportban ifjúsági tagozat is működik, a karon tanuló hallgatók aktívan részt vesznek a laboratóriumi munkában és a publikációs tevékenységben is. Emellett ipari és akadémiai partnerek is segítik az anyag- és szerkezetanalitikai munkát.Previous Kétéltű- és hüllőhatározó mobilapp
Next Odderon, a tünékeny részecske

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

2 × 2 =