Fogadj örökbe egy budapesti virágágyást!


Fogadj örökbe egy budapesti virágágyást!
Olvasási idő: 2 perc

A Főkert szerint a kertészeknek nagy öröm látni, ha egy zöldfelület sorsa megérint valakit.

Mivel a Fővárosi Kertészeti Nonprofit Zrt. nem tud napi szinten minden virágágyást felügyelni, örülnek a civil kezdeményezéseknek. Az első örökbefogadott virágágy a Károly körút mentén van, gyakran átjárkáltak rajta, a beültetett növényeket kitaposták, rongálták, kiásták, ezért a napi szintű gondoskodás nagyon ráfért. Eddig ez az egyetlen örökbefogadott virágágyás Budapesten, de bizonyosan lesz folytatása a történetnek, mivel van több érdeklődő is. Az örökbefogadás mikéntjéről, pontos időtartalmáról, az örökbefogadható területekről még egyeztetésekre van szükség (ez folyamatban van), hogy egy kezelhető és átlátható szerződési struktúrát adhassunk ki a nyilvánosság felé – nyilatkozta Golovanova Bea, a Főkert munkatársa.

2012-től már lehetett, támogatási szerződés keretein belül, a lakosság, illetve a vállalkozói szféra számára, hogy társ finanszírozza a Főkert által kezelt kiemelt zöldterületek fenntartását, fejlesztését. A program eredményeként 2014-ben több nagy cég is beszállt vállalati CSR-programjával a legnépszerűbb faültetési programba. De szerencsére egyre több vállalat lát fantáziát a kreatívabb megoldásokban is. Ezek az akciók lehetőséget teremtenek arra, hogy egy-egy vállalat támogatásával akár olyan zöldterületek is megújulhassanak, melyekre a közszolgáltatási szerződés nem nyújt fedezetet. Így ezek az akciók, kampányok minden esetben nagyon pozitív fogadtatásra találnak a lakosság körében.

Egy terület, virágágyás örökbefogadása nem jár tulajdonjogi változással. Pontosabb lenne a „gondozásba fogadás” megnevezés, mert az örökbefogadótól nem anyagi támogatást várnak, hanem meghatározott időtartamra szóló kertgondozást, fenntartást. Azaz folyamatos önkéntes, közösségi tevékenységet. Egyelőre az egyes érdeklődőkkel egyénileg egyeztetnek és valószínű, hogy a későbbiekben sem fognak tudni örökbefogadási listát adni.

Nemzetközi példák vannak több helyen is.

Van, ahol inkább anyagi támogatást nyújtanak, van ahol kertészkedést, van ahol takarítást. De akár olyan példa is akad, ahol közparki padokat lehet adott időtartamra „megvenni” és rajtuk kis táblán egy személyes szöveget, üzenetet elhelyezni.

Az új szlogen tehát: Fogadj örökbe egy budapesti virágágyást! Ha valaki kedvet kapott egy virágágyás örökbefogadásához, írjon levelet a kommunikacio@fokert.hu címen.Previous Izlandig eljutó óriási méretű szaharai porszemcsék
Next Tölgyes élőhelyeket érintő erdőkezelési kísérlet

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

kettő × 4 =