Akik idős korban boldogok, azok tovább élnek


Akik idős korban boldog, azok tovább élnek - TUDOMÁNYPLÁZA
Olvasási idő: 2 perc

Egy idős Szingapúriak körében végzett friss tanulmány szerint, a boldogság kulcsfontosságú lehet a hosszú élettartam szempontjából,

mert az eredmények azt mutatják, hogy a boldog idős emberek tovább élnek. A szingapúri Duke-NUS orvosi egyetem kutatói nem csak azt állapították meg, hogy azok a szépkorú emberek, akik boldogok tovább élnek , hanem azt is, hogy a boldogság növekedése közvetlenül arányos a halandóság csökkenésével.

A tanulmány a nemzeti reprezentatív felmérés 4478 résztvevőjének adataira támaszkodva elemezte 2009-től a boldogság és az esetleges okok miatt bekövetkező halálozás valószínűségének összefüggését 2015. december 31-ig. A felmérés 60 éves vagy annál idősebb szingapúri lakosok részvételével készült.

A boldogságot úgy „mérték meg”, hogy megkérdezték a résztvevőket az elmúlt heti tapasztalataikról, illetve arról milyen gyakran tapasztalták a „„Nagyon boldog voltam”, „Élveztem az életet” és „Reményt éreztem a jövőre nézve” érzést. A válaszokat két különböző módon vették figyelembe. Egy  „boldogság pontszám” és egy „bináris boldogság változó – boldog/boldogtalan” formájában.

A demográfiai, az életmódbeli, az egészségügyi és a szociális tényezők széles skáláját elemezték az felmérésben és a kutatók azt találták, hogy a boldog idősek 15%-a halt meg 2015. december 31-ig. Ezzel szemben a arány magasabb volt 20%-nál a boldogtalan idősek körében. A boldogsági pontszám minden egyes emelkedésének köszönhetően további 9%-kal csökkentek a halálozás esélyei. A halálozás valószínűsége 19%-kal alacsonyabb volt a boldog időseknél. Továbbá a boldogság és a halandóság inverz összefüggése következetes volt a férfiak és a nők körében, valamint a fiatalabbak (60-79 évesek) és az idősek (75 éves vagy idősebbek) között.

„Az eredmények azt mutatják, hogy a boldogság még kis növekedése is hasznos lehet az idősek életében” – magyarázta Rahul Malhotra adjunktus, a Duke-NUS öregedéskutatási és oktatási központ vezetője és a tanulmány vezetőszerzője. „Az egyéni szintű tevékenységek, valamint a kormányzati politikák és programok, amelyek fenntartják vagy javítják a boldogságot vagy a pszichológiai jólétet, hozzájárulhatnak az idősebb emberek hosszabb élettartamához.”

June May-Ling Lee társszerző hozzátette:

„A boldogság inverz kapcsolatának következetessége a korosztályok és a nemek közötti halandóság szempontjából éleslátó – férfiak és nők, fiatalok és idősek, minden valószínűség szerint előnyük származik a boldogság növekedéséből. „

Az érdeklődés a boldogság elérésére az idősek egészségének javítása érdekében egyre nő. Míg a korábbi tanulmányok a boldogságot vagy a pozitív érzéseket számos, jobb egészségügyi kimenetellel kapcsolták össze, a boldogságnak a hosszabb életre gyakorolt ​​hatásáról szóló bizonyítékok nem voltak meggyőzőek. Sok ilyen tanulmány eredetileg nagyobb mértékű boldogságot figyelt meg a halál valószínűségének csökkenésével, de ez a kapcsolat eltűnik, ha a demográfiai, az életmódbeli és az egészségügyi tényezők közötti különbségeket számításba veszik.

Ez egyike azon kevés ázsiai tanulmányoknak, amelyek értékelték az idősek boldogsága és halandósága közötti kapcsolatot, miközben számos társadalmi tényezőt, például a magányt és a közösségi hálót is figyelembe vettek, ezáltal kiterjesztve a megállapítások általánosságát a nem nyugati populációkra.Previous Az éghajlatváltozás hatása a fákra
Next Miért figyelj az öregedő kutyára?

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

13 − 8 =