Újra lát egy kínai férfi


Újra lát egy kínai férfi
Olvasási idő: < 1 perc

Sikeresen ültettek be mesterségesen tenyésztett disznószaruhártyát emberi szembe még tavaly szeptemberben.

Újra lát egy kínai férfiA szaruhártya-betegségek a vakság legfőbb okai Kínában. Évente százezer új esetet regisztrálnak, mégis csupán mintegy ötezer ember kap új szaruhártyát átültetéssel. A kínai Shandong Eye Institute és Csaj Hualej, az intézet szaruhártya részlegének vezetője közleménye szerint a beteg látása fokozatosan fejlődött a felépülési folyamat során, ezért a transzplantáció sikeres volt. A hatvanéves páciens, Vang Hszinji súlyos szaruhártyafekélyben szenvedett és csak olyan mozgó tárgyakat látott, amik 10 centiméteren belül voltak.

Az átültetéshez mesterségesen kifejlesztett bioszaruhártya, az Acornea az első ilyen termék. A kínai Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Hivatal (China Food and Drug Administration) 2015 április végén akkreditálta. Fő összetevője olyan disznószaruhártya, amely hibrid proteinektől és az ellenanyag-termelést megindító, úgynevezett antigénektől mentes továbbá megőrzi természetes kollagénszerkezetét, és az emberi szervezet is számára biztonságos.

Több kínai egyetem is végzett már klinikai kísérleteket az Acorneával 2010 óta, eredményességi arányuk a donorszaruhártyák beültetéséhez hasonló, 94,44 százalékos volt. Hogy pontosan mit is jelent az, hogy újra lát? Nos, erről nem szólnak a hírek.



Previous Karácsonyi Guiness Rekordok a világ körül
Next Túlélte a jégkorszakot

No Comment

Leave a reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

13 + tizenkettő =